Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Вкусни варианти на кюфтето по света

Вкусни варианти на кюфтето по света

кюфтета

Кюфтето се смята за традиционна българска храна, любима на всички. Пържените кюфтета са класика, а рецептите за това ароматно и вкусно кулинарно изкушение - многобройни.

Всички знаят, че вкусовите достойнства на това ястие се дължат на подправките, които се слагат на каймата. Вариациите на кюфтетата са неизброими, а фантазията на кулинарите предоставя различни възможности да се насладим на всякакви блюда с участието на кюфтето.

За някои може да се окаже изненада, но за родината на това ястие се смята Арабския полуостров. Варианти за продукти, от които се приготвя, съвсем не се изчерпват с познатите ни зеленчукови основи, от които се оформят топките. Интерес представляват вариантите, които се предлагат по света.

На Африканския континент и в Турция обичат кюфтето да бъде и от кускус. За подправки ползват канелата и кафявата захар. Полученият сладък вкус наистина разширява представата за това добре познато кулинарно удоволствие.

Изтънченият френски вкус се проявява и при приготвянето на кюфтето, там го правят със сос от червено вино.

кюфтета с червен сос

И в Германия обичат кюфтета. Поднасят ги също със сос, но от гъби. Познати са под името шатц, което ще рече съкровище.

В Азия също може да се поръчате кюфте. На Корейския полуостров са покрити с глазура от соев сос, винен оцет и захар и затова подходящото им определение е остъклени кюфтета.

В Близкия изток ги правят по традиционна рецепта. Ако сте в Ливан, ще ги ядете с пръсти, потапяйки ги в кисело мляко.

Испанците също приготвят известното изкушение, но почти без месо. Слагат съвсем малко кайма и повече овесена каша, която не се усеща при консумация.

Шведите имат легенда, свързана с кюфтето. Според нея няколко шотландци, които гостували в страната им приготвяли това ястие, за да се хранят, и на домакините направило впечатление, че те са силни и здрави. Нарекли ястието шотландски мъжки кюфтета.

В далечен Виетнам също имат вариант на кюфтетата и то по рецепта добре позната у нас - от телешка кайма и доматен сос. Виетнамците обаче слагат в ястието воден кестен на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest