Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»5 подправки, които ни предпазват от болести

5 подправки, които ни предпазват от болести

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716722
билки, предпазващи от болести

Добавянето на повече подправки към вашата диета е един от начините да се увеличи количеството мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Това ще помогне за доброто здраве на вас и семейството ви.

Ето списък на топ 5 подправки, които са с високо съдържание на антиоксиданти (полифеноли), както и няколко съвета как да ги включите във вашата диета. В следващите редове вижте най-добрите подправки срещу болести:

Риган - срещу микроби

Риганът е синоним на италианската кухня, без него не става пица или сос за паста. Но можете да добавите риган и към бърканите яйца, зеленчукови супи, салати или да поръсите печени зеленчуци. Хората, които добавят риган към храната в малки количества, могат да получат допълнителна антипаразитна и антидиабетна защита. Не е изненадващо, че риганът се използва от древни времена за борба с инфекциите.

Розмарин - тонизира

5 подправки, които ни предпазват от болести

Розмаринът дава добър вкус на ястия, приготвени във фурната, печени кореноплодни зеленчуци, при мариноване на месо, маринати или риба. Използвайте го за ароматизиране на лимонади, зехтин и за приготвяне на билков чай. Розмаринът е тонизиращо и стягащо средство. При редовна употреба той е в състояние да облекчи стреса, нервното напрежение, да подобри състоянието на невроза, общото изтощение.

Мащерка - за настинки

Мащерката е другата най-популярна сред средиземноморските подправки. Може да се използва по същия начин като ригана. Прибавя се към маринати за салати, супи, ястия, яхнии, всички яйчени ястия, чеснов хляб, макаронени сосове и др. Изследователи от Университета на Калифорния (Davis) смятат, че мащерката е подобна на витамин Е в антиоксидантната активност.

Куркума - срещу рак

5 подправки, които ни предпазват от болести

Куркумата най-често се свързва с индийската кухня. Направете къри от всякакви съставки - зеленчуци, месо, риба, яйца или леща - и добавете щедра лъжица куркума, заедно с други подправки за къри, като кимион, смлян кориандър, джинджифил и чесън. Добавете куркума към супи, яхнии, ориз; това ще им даде яркожълт цвят. Според последните проучвания, куркуминът помага за потискане на рака. По време на in vitro експерименти 80% от злокачествените ракови клетки на простатата се самоунищожават под въздействието на куркумина.

Градински чай - срещу възпаление

Градинският чай върви добре със зеленчуци на скара, месо и риба. Добавете щипка сушен градински чай към ястия от паста, особено сметанови сосове, както и във всякакви супи или яхнии. Той допълва много зимни зеленчуци, като картофи, ряпа и ядки. Градинският помага при настинки, болки в гърлото и всякакви възпаления.

Може би сме свикнали с вкуса на някои подправки, без да осъзнаваме колко полезни са те за здравето ни. Разбира се, като всяко растение с лечебни свойства, те трябва да се използват разумно и умерено, за да нямат обратен ефект!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest