Тези храни надуват корема ни!

Тези храни надуват корема ни!

Подуването на корема oбикновено се причинява от газoвe или други проблеми с храносмилателната система. Подуването е често срещано явление. Около 16-30% от хората казват, че редовно го преживяват.

Въпреки че подуването на корема може да е симптом на сериозно медицинско състояние, обикновено се причинява от диетата.

Представяме ви 5 храни, които надуват корема, както и предложения за това какво да ядете вместо тях.

1. Боб

Бобът съдържа голямо количество протеин и здравословни въглехидрати. Той е много богат на фибри, както и няколко витамини и минерали. Въпреки това повечето бобови растения съдържат олигозахариди, които ферментират от чревните бактерии в дебелото черво. Газовете са страничен продукт на този процес.

С какво да го заменим: Някои бобови са по-лесно храносмилаеми. Бобът Пинто и черния боб са много подходящи, особено след накисване. Можете да опитате и зърно, месо или киноа.

2. Леща

Лещата подува корема

Лещата съдържа големи количества протеин, фибри, здравословни въглехидрати, както и минерали като желязо, мед и манган. Поради високото си съдържание на фибри тя може да предизвика подуване на корема. Това е валидно най-вече при хората, които не са свикнали да приемат фибри в големи количества.

Подобно на боба, лещата също съдържа захари, които могат да допринесат за прекомерното производство на газове и подуване на корема. Накисването на лещата преди консумиране може да я направи много по-лесно смилаема.

С какво да я заменим: Лещата с по-светъл цвят е с много по-ниско съдържание на фибри. Поради това може да намали подуването на корема до минимум.

3. Газирани напитки

Газираните напитки са друга често срещана причина за надуването на корема. Те съдържат голямо количество въглероден диоксид. Когато пиете газирано, поглъщате много големи количества от този газ, като част от него остава в храносмилателната система. Това води до неприятно подуване на корема и спазми.

С какво да ги заменим: Обикновенат вода, кафе и чай.

4. Броколи и други кръстоцветни зеленчуци

Броколите подуват корема и предизвикват газове

Семейството на кръстоцветните зеленчуци включва броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле и други. Всички те са много здравословни и съдържат основни хранителни вещества като фибри, витамин С, витамин К, желязо и калий. Въпреки това, те също съдържат захари, които могат да причинят подуване на корема. Сготвените кръстоцветни зеленчуци са много по-лесно смилаеми.

С какво да ги заменим: спанак, краставици, маруля, сладки картофи и тиквички.

5. Ябълки

Ябълките са с високо съдържание на фибри, витамин С и антиоксиданти, и имат редица ползи за здравето. Те също са известни с това че причиняват надуване на корема и други храносмилателни проблеми. Виновниците са фруктозата и високото съдържание на фибри. Фруктозата и фибрите могат да ферментират едновременно в дебелото черво, като причиняват газове и подуване.

С какво да ги заменим: банани, боровинки, грейпфрут, мандарини, портокали и ягоди.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати