Как се прави турски чай - ръководство за начинаещи

турски чай

Като се има предвид позицията на Турция на границата на Източна Европа и Западна Азия, не е чудно, че чаят е най-обичаната напитка в страната. Но знаете ли, че Турция е най-голямата държава, пиеща чай в света?

Изчислено е, че седем килограма чай се консумират на човек годишно в страната от Близкия изток, така че може да се каже, че подготовката и пиенето на този продукт е неразделна част от турската култура и ежедневие.

Чаят официално пристига в Истанбул през 1856 г., когато британски и френски войници идват в града като съюзници в Кримската война. През това време в посолствата се провеждали чаени партита и станали популярни сред социалните групи в града. След като чаят намерил пътя си в обикновените домове, той става толкова популярен, колкото и кафето.

След Втората световна война и след загубата на югоизточните територии, разходите, свързани с вноса на кафе, се увеличили значително. Така, по настояване на основателя на републиката - Мустафа Кемал Ататюрк, турският народ се обръща към чая, тъй като лесно се получава от местни източници. Оттогава се запазва като най-популярната гореща напитка в страната.

Днес турците имат едно от най-високите нива на консумация на чай на глава от населението, средно около 1000 чаши годишно.

Наред със световната класация на консумацията на чай, Турция е сред петте най-големи страни в света, в които се отглежда чай. Тя произвежда около 6 до 10 процента от световния чай, но повечето от тях се консумират в страната.

Турските чайове са разделени на 3 основни класа по сила: силни тъмни чайове, известни като кою; средно силни кафеникаво-червени чайове, наречени tavşan kanı, което означава кръв на заек; и слаби светли чайове, наречени açık.

Каква е добрата рецепта за автентичен турски чай?

турски чай с локум

За да приготвите турски чай, не е нужно да сте майстор, но, както винаги, има някои много важни трикове за възпроизвеждане на автентичен турски чай. Разбира се, тези трикове няма да работят, ако чаят ви не е с добро качество.

По-голямата част от черния чай в Турция се преработва по метода на окисление, така че за да се приготви успешно, е необходима кипяща топла вода. Освен това, използването на бутилирана вода или вода, която не съдържа следи от вар, ще направи голяма разликата във вкуса на вашия чай, както и използването на порцеланов чайник.

Подходящият турски метод за приготвяне на чай включва следните стъпки:

1. Налейте 1/4 чаша вода в малкия чайник. Добавете чаените листа (5 супени лъжици за 6 души) и покрийте с капака.

2. Напълнете големия чайник с вода. Сложете ги заедно (малкия над по-големия) на печката на средна висока температура. Оставете да заври.

3. Намалете топлината и оставете да къкри около 5 минути, така че топлината да достигне чаените листа в малкия.

4. Прехвърлете повече от половината вода от големия чайник в малкия чайник. Напълнете големия с допълнителна вода и ги поставете обратно на печката. Отново малкия над големия.

Оставете да кипне водата и намалете топлината до най-ниската температура и я оставете да къкри 10-15 минути. Чаят ще бъде сварен, тъй като чаените листа ще потънат до края на това време. След това можете да оставите чайника на печката при най-ниската температура, така че чаят да остане горещ.

сипване на турски чай

За да се сервира: Напълнете всяка чаша само до 1/3 със сварена чайна смес. Останалата част от чашата трябва да се допълни с допълнителната преварена вода. Въпреки това пропорциите могат да се регулират според вашия вкус. Добрият турски чай трябва да бъде почти червен, когато се сервира.

Турците избират да сервират чая в малки чаши с форма на лале, така че пиещият да може да оцени червения цвят на напитката.

Ароматната течност традиционно не се пие с мляко или лимон, а вместо това се сервира с две малки захарни кубчета. В Ерзурум и други градове в Източна Турция чаят се пие в стил катлама, където пиещият чай поставя бучка захар между езика и бузата си, докато отпива от димящата си напитка.

Никога не поставяйте малкия чайник, който съдържа листа, директно върху печката, за да съкратите времето! Това ще развали както вкуса, така и вида на чая. Трябва да изчакаме този пивоварен процес. Чаят в малкия чайник се нагрява благодарение на парата, причинена от кипящата вода в големия чайник и това отнема време, но резултатът си заслужава. Сервира се с бюрек или турска баклава.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати