Как захарта унищожава нашето тяло?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как захарта унищожава нашето тяло?

Как захарта унищожава нашето тяло?

Как захарта унищожава нашето тяло?

Здравословна ли е захарта? Може ли наистина да окаже влияние върху човешкото тяло? Когато говорим за добавена захар, отговорът е „да”. Въпреки че захарната индустрия активно се бори за промяна на общественото мнение заздравните ефекти на захарта, днес вече знаем, че тя въздейства почти на всяка система от органи в тялото ни. И не по добър начин. Надявам се, че най-новата наука за захарта ще ви вдъхнови да се справите със захарната зависимост.

Захарта е безмълвен убиец, засягащ толкова много аспекти на нашето здраве. Може би си казвате: Добре, знам, че захарта не е добра за мен, но не мога да спра да я ям. Една от основните причини за това е, че захарта е невероятно пристрастяваща. Колкото повече захар ядете, толкова повече искате да ядете и непрекъснатият цикъл продължава.

Физически захарен глад

Добавена захар

Има няколко причини, поради които се получава натрапчиво желание за захар:

• недостиг на хранителни вещества: особено хром, магнезий и цинк;

• небалансирана храна: без достатъчно мазнини и протеини;

• прескачане на хранене и неправилно хранене;

• консумация на захари и сладки храни като ежедневен навик.

Това са всички физически причини и вероятно има толкова, ако не и повече, емоционални причини, поради които съзнателно или несъзнателно посягаме към захарта.

Емоционални привързаности към захарта

Емоционална зависимост от захарта

Има чувства, които свързваме с яденето на сладко, като чувство на комфорт, сигурност, любов. Такива чувства може да са били установени заради приятни преживявания, които сте имали около хапването на сладичко или защото захарта е била основната ви форма на положително успокоение.

Емоционалната зависимост от захарта (или други видове храни, или прекаленото хранене) трябва да се обработи с помощта на здравен специалист. Терапия, наречена "Емоционална свобода", често е много успешна в това отношение. Физическата зависимост може да бъде разрешена чрез приемане на хранителни вещества, които помагат за балансирането на нуждата от захар, като подпомага регулирането на центровете за контрол на кръвната захар в организма.

Ето как захарта разрушава вашето здраве

През 2014 г. изследователите научно доказаха, че поглъщането на прекалено много добавена захар може значително да увеличи риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания. В действителност, хората, които получават 17 до 21 процента от калориите от добавената захар, са изправени пред 38 процента по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които са получили само 8 процента от калориите от захарта. Относителният риск е повече от два пъти за тези, които консумират 21% или повече калории от добавената захар.

Здравословна ли е захарта, особено когато става въпрос за здравето на червата?

Знаейки, че микроорганизмите, които живеят в червата, действително действат подобно на метаболитен „орган“, сега изследователите смятат, че захарта променя чревната микрофлора по начин, който увеличава чревната пропускливост. Отстраненият излишък на добавена захар е ключова част от всеки ефективен план за изчистване на червата. Добавената захар подхранва дрожди и лоши бактерии, които могат да увредят чревната стена.

Това означава хронично възпаление, което може да доведе до прехвърляне на вещества от червата в кръвния поток. Това може да предизвика затлъстяване и други хронични метаболитни заболявания. В подобно проучване от декември 2014 г. се установи, че напитките, подсладени със захар, могат да повлияят на развитието на метаболитни заболявания, тъй като изследователите са открили, че пиещите ги имат по-къси теломери, признак за намаляване на дълголетието и ускорено остаряване на клетките.

Тяло, склонно към диабет

Как захарта унищожава нашето тяло?

Изследване от 2013 г., публикувано в списание PLOS ONE, установи, че всеки 150 калории захар, които човек консумира на ден (еквивалент на кутия сода), увеличава риска отдиабет тип 2 с 1.1%. Този повишен риск се оказва валиден дори ако в менюто ви са включени и други видове храни (включително месо, масла, зърнени храни, храни с високо съдържание на фибри, масла).

Изследователите също така установиха, че влиянието на захарта върху диабета е вярно, независимо от заседналия начин на живот и употребата на алкохол.

Влияе ли захарта върху риска от рак?

Когато Националният институт по здравеопазване се зае да разследва връзката на захарта с 24 различни вида рак, те намерили някои връзки между различните видове захар и някои видове рак.

Например, добавените захари увеличават риска от рак на хранопровода, докато добавената фруктоза изглежда повишава риска от рак на тънките черва.

Други изследвания намекват за връзка между високия прием на добавени захари и рака на дебелото черво. Този по-висок риск остава дори след коригиране на други рискови фактори за рак на дебелото черво, като например наднормено тегло, затлъстяване или диабет.

Диетичната захар също може да увеличи риска от тумори на гърдата и метастази в белите дробове. Проучване от 2016 г. установи, че високите количества диетична захар в типичната западната диета имат ефект на ензимен сигнал, известен като 12-LOX (12-липоксигеназа), по начин, който увеличава риска от рак на гърдата.

Влияние на захарта върху черния дроб

Как захарта унищожава нашето тяло?

Черният дроб играе важна роля в метаболизма на въглехидратите, като изважда излишната глюкоза от кръвния поток и я съхранява за по-късна употреба.

Една от функциите на черния дроб е регулирането на нивата на кръвната захар. Вашите клетки използват глюкозата в кръвта за енергия, а черният дроб взема излишъка и го съхранява под формата на гликоген. Когато вашите клетки се нуждаят от енергия по-късно, както между отделните хранения, черният дроб ще освободи глюкозата обратно в кръвния поток.

Но черният дроб може да съхранява само определено количество глюкоза, така че останалата се натрупва като мазнини в органа.

Ако надхвърлите това количество, тя се превръща в мастни киселини и тогава получавате мастни натрупвания в черния дроб. Това може да доведе до мастно чернодробно заболяване - състояние, в което тялото ви съдържа повече мазнини, отколкото може да се метаболизират, което води до натрупване в чернодробните клетки. Захарта не е единствената причина, но съхранението на гликоген е голям принос, както и всяко увеличаване на теглото, предизвикано от захар. Мастният черен дроб може да се развие в рамките на петгодишен период. Но това може да се случи дори по-бързо въз основа на хранителните ви навици и генетичната предразположеност към инсулинова резистентност. Ако прогресира, може да доведе до чернодробна недостатъчност.

Насищането на кръвта със захар може да повреди почти всеки друг орган, както и артериите.

Опитът да се изпомпва кръв, пълна със захар, през кръвоносните съдове, е всъщност като изпомпване на утайки през малка тръба. Тръбите най-накрая ще се уморят. Така че всяка област, разчитаща на малки кръвоносни съдове, може да бъде засегната - бъбреци, мозък, очи, сърце. Това може да доведе до хронично бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност, високо кръвно налягане и повишен риск от инсулт, ако имате високо кръвно налягане.

В допълнение към луксозните антистареещи серуми и козметика за лице намаляването на захарта може да помогне на кожата да изглежда по-млада за по-дълго време. Колагеновите и еластиновите влакна в кожата са засегнати от многото захар в кръвния поток, обяснява дерматологът Дебра Джалиман, MD. Това включва колаген и еластин, протеините, намиращи се в съединителните тъкани, които са отговорни за поддържането на кожата гладка и млада. Проучванията показват, че гликацията затруднява тези протеини да се възстановят, което води до бръчки и други признаци на стареене.

Друг важен фактор са добавените захари. Те могат да попаднат под различни имена върху етикетите на съставките. Не се заблуждавайте от естествено звучащи имена. Подсладители като сок от тръстика, захар от цвекло, плодов сок, оризов сироп и меласа са все още видове захар.

Ако сте готови да консумирате по-малко захар, просто четете етикетите на храните. Но основният факт е, че няма "правилно" количество захар, което трябва да консумирате.

Добавената захар е включена в толкова много храни, за които никога няма да предположите (например кетчуп, горчица). Ние насърчаваме хората да четат етикетите и да преброяват грамовете захар, казва Градни. Според Академията няма твърда и бърза препоръка за дневен прием захар. Добро правило: Винаги избирайте опцията, която съдържа най-малко захар в нея. Ако имате сок или сода, изберете вода. Изберете цели плодове, вместо да пиете сока - съдържанието на захар е по-малко концентрирано и влакното помага на тялото да го разбие по-ефективно. И изберете цели храни, които естествено да ограничат количеството захар в храната. Колкото повече се държите далеч от преработени храни, толкова по-добре ще бъдете.

Копнеете за захар, имате симптоми на захарна абстиненция? Когато я получите, вероятно се чувствате по-добре за кратко време. При яденето на захар, за да се чувствате по-добре, всъщност сте влошили състоянието си.

Направете съзнателно усилие и започнете да намалявате приема на захар днес - вашето тяло ще ви благодари!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати