gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхранявате пресните билки по-дълго?

Как да съхранявате пресните билки по-дълго?

пресни билки

Пресните билки са едни от онези трудни продукти за закупуване, тъй като стандартното количество, което продават, е почти винаги много по-голямо, отколкото е необходимо за дадена рецепта.

Така част от тях почти винаги се разваля. А това, разбира се, е крайно неприятно. Дори само един ден в хладилника може да накара свежите билки и подправки да се отпуснат, потъмнеят, обезцветят и дори да се развалят.

По тази причина вие със сигурност можете да отглеждате собствени билки или просто да намерите начин да избегнете развалянето им, като съхранявате подправките правилно, така че да издържат възможно най-дълго. За да направите това, трябва да ги разделите на две големи категории и да потърсите оптималния метод за съхранение на подправките, който подхожда на всеки тип.

Меки и твърди билки

Различаваме двата типа билки по тяхната текстура. Розмаринът е пример за "твърда" билка, докато магданозът ще се класифицира като "мека". Можете да решите сами, като погледнете стъблата. Зеленото, нежно стъбло ги поставя в категорията "меки", докато кафявото, дървесното или дебело стълба ги прави "твърди".

пресен босилек

Меки билки: магданоз, кориандър, копър, мента, босилек.

Твърди билки: розмарин, мащерка, градински чай, чубрица, див лук.

Най-добрият начин за измиване на пресни билки:

Вместо да държите пресните билки под крана с течаща вода, която може да повреди листата и да откъсне деликатните стъбла, напълнете голяма купа с хладка вода, натопете билките си и внимателно ги разклатете наляво-надясно.

Най-добрият начин за сушене на пресни билки:

След измиването им стигаме до изсушаването на билките - тази стъпка е важна, тъй като съхраняването на мокри, капещи билки във вашия хладилник не е начин да останат свежи. Затова поставете кухненска хартия, вземете мокрите билки от водата, позволявайки на излишната вода да се отцеди, след това ги сложете на хартията. Покрийте с втора хартия и леко натиснете билките. Няма да ги изсушите на 100%, но не ви и трябва. Вашите пресни билки трябва да са леко влажни, но не и мокри.

Как да съхранявате пресни билки

И сега стигаме до двата метода за съхранение - един за меки билки и един за твърди. Меките билки ги запазвайте в буркани с вода в хладилника. Обикновен стъклен буркан ще ви свърши работа. Напълнете буркана до половината с вода. Съберете билките в купчина и ги поставете в буркана.

съхраняване на пресни подправки

Ако стъблата са много меки, билките могат да се отпуснат малко, вместо да стоят изправени, което е добре, стига краищата на стъблата да са във водата. След това вземете пластмасова торбичка и покрийте цялата горна част, така че билките да са напълно затворени. Закрепете торбичката с гумена лента и прехвърлете буркана в хладилника, където билките ви ще се държат в продължение на две до три седмици.

За твърдите билки е още по-лесно. Това е така, защото най-добрият начин за съхраняване на твърдите билки във влажна хартиена кърпа в пластмасова торбичка, която може да се затваря отново в хладилника. И тъй като те вече са на влажна хартиена кърпа, всичко, което трябва да направите, е да ги навиете внимателно.

Ако хартиените кърпи са прекалено мокри можете да използвате нови. Но ако използвате нови, напръскайте ги с вода, тъй като сухите хартиени кърпи няма да ви свършат работа. След това ги в чантата и без да я запечатате, прехвърлете в хладилника. Съхранени по този начин, твърдите ви билки ще са годни две до три седмици.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати