Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Повече за целулозата и как се използва в храните

Повече за целулозата и как се използва в храните

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Повече за целулозата и как се използва в храните

Целулозата е молекула, съставена от въглерод, водород и кислород, и се намира в клетъчната структура на почти всички растителни вещества. Това органично съединение, което се счита за най-разпространеното на земята, дори се екскретира от някои бактерии.

Целулозата осигурява структура и сила на клетъчните стени на растенията и осигурява фибрите в нашите диети. Въпреки че някои животни като преживни могат да усвоят целулозата, хората не могат. Целулозата попада в категорията на несмилаемите въглехидрати, известни като диетични фибри.

През последните години целулозата се превърна в популярна хранителна добавка заради уникалните си химични и физични свойства, когато се комбинира с вода. Въпреки че в повечето растителни вещества може да се намери целулоза, най-икономичните източници на индустриална целулоза са памукът и дървесният пулп.

Как се използва целулозата в храните

Като хранителна добавка

Повече за целулозата и как се използва в храните

С повишаването на осведомеността относно приема на фибри, целулозата се превърна в една от най-популярните хранителни добавки. Добавянето на целулоза към храната ви позволява да увеличите съдържанието на насипни вещества и влакна без голямо влияние върху вкуса.

Редуктор на калории

Целулозата осигурява много обем или по-голямата част от храната, но тъй като е несмилаема за хората, тя няма калорична стойност. Поради тази причина целулозата се превръща в популярен пълнител на диетични режими. Потребителите, които ядат храни с високо съдържание на целулоза, се чувстват физически и психологически добре, без да консумират много калории.

Удебеляване/емулгиране

Желиращото действие на целулозата, когато се комбинира с вода, осигурява както сгъстяващи, така и стабилизиращи качества в храната, към която се добавя. Целулозният гел действа подобно на емулсия, суспендирайки съставки в разтвор и предотвратявайки отделянето на вода. Често се прибавя целулоза към сосове за уплътняване и емулгиране.

Сгъстяващата способност на целулозата е подходяща и за продукти като сладолед или за разбиване. Целулозата позволява производството на дебели и плътни хранителни продукти без използването на много мазнини.

Антислепване

Повече за целулозата и как се използва в храните

Способността на целулозата да абсорбира влагата, я прави най-добрата съставка против слепване. Настъргани сирена, смеси от подправки и смеси от напитки на прах са само някои от многото хранителни продукти, които се възползват от целулозата като средство против слепване.

Форми на целулоза

Целулозата може да бъде намерена в списъците на съставките на продуктите, в зависимост от формата, която се използва. Въпреки че целулозата има еднаква молекулна структура без значение от вида (дървесен пулп, памук или друга растителна материя), по това как молекулите са свързани заедно, се определя формата на целулозата.

Прахообразната целулоза е най-широко използваната в хранителните продукти и е предпочитана форма за приложение при слепване. Целулозната гума или целулозният гел, които са хидратирани форми на целулоза, често се използват в сосове или други течни продукти като сладолед например.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest