Факти за натриевия нитрат и натриевия нитрит, които трябва да знаеш

Факти за натриевия нитрат и натриевия нитрит, които трябва да знаеш

Нитратите и нитритите са химични съединения, които обикновено се използват при производството на сушени месни продукти като бекон например.

Много мастило е било разлято при обсъждането на идеята, че нитратите и нитритите са лоши за нас и производителите на храни въвеждат всички видове "без нитрати" продукти, за да отговорят на произтичащото потребителско търсене.

Но това, което може да не знаете, е, че не само страховете относно нитратите са донякъде преувеличени, но тези "без нитрати" продукти могат да съдържат много пъти повече нитрати от конвенционалните продукти.

Нитратите и консервираните храни

Нитратите се използват за сушене, което е широка категория техники за съхраняване на храни, основно месо и риба, което включва използването на сол, захар или дехидратация. Във всеки случай целта е храната да бъде непривлекателна за бактериите, които причиняват развалянето ѝ.

Това действа, защото бактериите са малки организми, които изискват, наред с други неща, влага, кислород и храна. Извади едно от тези неща и те ще умрат.

Има изключение от това правило и то включва вид бактерии, които могат да живеят само в среда без кислород. Ще поговорим за това само след миг.

Солта като хранителен консервант

Сушените меса се консервират с натриев нитрит

Един от най-ранните методи за дългосрочно съхранение на храна включва използването на сол. Солта предотвратява развалянето на храната чрез процес, известен като осмоза, чрез който изсмуква влагата от организма на бактериите, като ги убива чрез дехидратация.

Натриевият нитрат е вид сол, която се оказва особено ефективен консервант за храни. Естествено срещащ се минерал, натриев нитрат присъства във всички видове зеленчуци (корените зеленчуци като моркови, както и листни зеленчуци като целина и спанак) заедно с всички видове плодове и зърна. Всичко, което расте от земята, извлича натриев нитрат от почвата.

Ако това изглежда странно, не забравяйте, че думата нитрат се отнася до съединение от азот, което е най-големият компонент на нашата атмосфера. Всеки път, когато поемате дъх, дишате 78 процента азот.

Нитрати и нитрити

Натриевия нитрат и натриевия нитрит

Едно от нещата, които се случват, когато натриевият нитрат се използва като консерватор, е, че натриевият нитрат се превръща в натриев нитрит. Това е натриев нитрит, който притежава антимикробни свойства, които го правят добър консервант.

Интересното е, че натриевият нитрат, който консумираме чрез плодове, зеленчуци и зърна, също се превръща в натриев нитрит чрез нашия храносмилателен процес. С други думи, когато ядем плодове, зеленчуци или зърна, телата ни произвеждат натриев нитрит.

Нитрити и рак

Натриевият нитрат и нитрит са консерванти

Преди няколко десетилетия някои изследователи повдигнаха възможността нитритите да бъдат свързани с рака при лабораторни плъхове. Това предложение получи много медийно внимание. Онова, което получи по-малко внимание, беше, когато по-нататъшни изследвания разкриха, че те са грешни.

Всъщност, Националната академия на науките, Американското общество за борба с рака и Националният съвет за научни изследвания са съгласни, че няма доказателство за риск от рак от консумация на натриев нитрит.

Продукти без нитрати

Така че какво ще кажете за всички тези предполагаеми "без нитрати "продукти? Тъй като е рядкост да се намери продукт, който не съдържа нитрати, производителите създават претенции като "не се добавят нитрати".

Факти за натриевия нитрат и натриевия нитрит, които трябва да знаеш

Реалността е, че компаниите, които правят несъдържащи нитрати храни, трябва да използват нещо, за да заместят натриевия нитрат.

Сокът от целина е популярен избор. И познайте какво съдържа сокът от целина? Натриев нитрат. И познайте в какво се превръща натриевият нитрат, когато го изядете? Натриев нитрит! Както казахме по-рано, целината е естествен източник на натриев нитрат (забележете, че в момента никой не твърди, че тя причинява рак или че хората трябва да намалят приема на целина).

Но като добавят сок от целина към своите продукти, производителите могат да правят продукти, натоварени с натриев нитрат, докато законно могат да претендират за „без добавени нитрати". Това е, разбира се, защото всички нитрати са в сока от целина.

Заключение за нитратите и нитритите

Като се има предвид, че натриевият нитрат се среща естествено в храни като спанак, моркови и целина, плюс факта, че нитритите никога не са показали, че причиняват рак, цялата вълна около нитрати и нитрити може да изглежда като типична медийна истерия.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати