gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кои храни да избягваме при стомашни проблеми?

Кои храни да избягваме при стомашни проблеми?

стомашни проблеми

Много известна напоследък е максимата, че човек е това, което яде. Истината в нея е безспорна. Кулинарното изкуство търпи огромен напредък и изкушенията стават все по-многобройни. А не всяко от предложенията е безвредно. Затова и болестите на храносмилателната система се множат.

Имайки предвид, че храненето е изключително важно, защото е двигателят на живота, трябва добре да преценяваме какво консумираме и в какви количества.

Не само консервираната и обработена с всякакви подобрители храна се умножи, но и времето, отделяно за нормално и спокойно хранене, рязко се съкрати. В забързаното ежедневие все по-често се яде преработена храна на крак. Това са сериозни причини за възникване на проблеми в храносмилането.

Други причини са засилената употреба на алкохол, тютюнопушенето, употребата на газирани и енергийни напитки в големи количества, прекаляването с кофеина и други. Всичко това води до нарушения в чревната микрофлора.

Оплакванията от гастрит, язвена болест на стомаха, синдром на раздразненото дебело черво и други стомашни неразположения добиват почти епидемичен характер.

Кои храни да се избягват при проблеми със стомаха и как да се подхожда към храненето, за да се радваме на здрав и добре работещ стомах?

болки в стомаха от вредни храни

Страдащите от гастрити трябва да поддържат непрекъснато диетичен хранителен режим, за да избягват кризите. Още с поява на първите симптоми на обостряне на заболяването трябва да се премине към постна храна. Тя помага да се облекчат оплакванията, защото с вегетарианска храна се дава почивка на стомаха.

Важен момент, който обикновено се пренебрегва, е пиенето на вода. Минералната вода трябва да е в достатъчни количества, за да пречисти храносмилателната система отвътре и да предотврати дехидратация. Плодовите сокове, приготвени от пресни плодове, ще дадат нужните количества витамини, за да укрепне тялото.

Диетата трябва да бъде лека, за да не се натоварва стомахът. Подходящи храни са картофеното кюре, плодовете с по-малко киселини като динята, кайсиите, бананите.

Зеленчуковите сокове също са отличен избор за менюто. Необходими са няколко дни преди да се премине към нормално хранене, като тогава трябва да се спазва правилото да се яде по-често и по-малко през деня.

Проучванията показват, че при стомашни проблеми овесените ядки действат много добре на храносмилането. Те пазят лигавицата на стомаха от солната киселина.

Преяждането, както и нередовното хранене с пропускане на основни хранения и наваксване при следващо хранене са голямо предизвикателство дори при здрав и добре работещ стомах. При здравословни проблеми такава практика е пагубна, тъй като провокира нови кризисни състояния.

Избягвайки лютите, пикантни и тежки храни ще накараме тялото да се чувства по-добре, защото ние определяме как да се чувства организмът ни, с начина на хранене и на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати