Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Орзо - какво представлява и как се готви?

Орзо - какво представлява и как се готви?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
орзо

Орзо е вид паста с оризова форма, която можете да готвите и да използвате по същия начин, по който приготвяте ориз. Това означава, че можете да го сварите, докато течността се абсорбира, да го приготвите в ризото или да използвате за приготвяне на пилаф.

И тъй като това е тестено изделие, можете да го приготвите и по традиционния метод за макаронени изделия, където след като свършите, изцеждате излишната течност.

Подобно на други видове тестени изделия (и ориз), можете да го сервирате горещо или студено, като гарнитура и като компонент в гювечи, супи и салати. Орзо обикновено се предлага в основен бледожълт цвят, но съществува и трицветен сорт.

Орзо не е вид зърно. Това е форма на паста, което означава, че е направена от пшеница. Така че, ако следвате диета без глутен, то тогава орзо не е за вас.

Методи за готвене

Орзо е малка паста. Като такава, методите за готвене за този вид тестени изделия са доста прости. Но все пак има многобройни променливи при готвенето на орзо, сред тях например е колко плътно се затваря капакът на съда, в който готвите.

Метод на макаронените изделия: Това е стандартният метод за готвене за всички макаронени изделия. След приготвяне изцедете течността, сложете масло или зехтин и сервирайте.

Метода на варения ориз: При този метод орзо се приготвя по същия начин като ориза, или иначе казано се смесва със студената вода в тенджера. Оставете течността да заври, след това намалете топлината, покрийте и оставете да къкри, докато цялата течност се абсорбира. Обърнете внимание, че по този начин можете да приготвяте други видове макаронени изделия, по-специално дълги макаронени изделия като спагети.

ризото с орзо

Метод Ризото: Ризото се приготвя чрез задушаване на суров ориз в масло, заедно с лук и други ароматни продукти, след което се досготвя чрез добавяне на гореща вода, и като се разбърква непрекъснато, докато цялата течност се абсорбира напълно, преди да се добавят следващи съставки. Това е точно както бихте приготвили и орзо, използвайки метода на ризотото. Методът за ризото привлича нишестето в орзото, което го прави кремообразно.

Метод на пилаф: Методът на пилаф е комбинация от метода на варен ориз и метода на ризото. Първо запържете орзото в малко зехтин (или друг вид мазнина) заедно с малко нарязан лук, след което добавете гореща вода, покрийте съда с плътно прилепнал капак и след това прехвърлете цялото нещо във фурна, където ще се сготви за около 20 минути или докато цялата течност се абсорбира. Турски пилаф с орзо използва комбинация от ориз и орзо, приготвени по метода на пилаф.

Орзо в салати

Орзо е прекрасна съставка, която се използва в салатите и функционира също толкова добре както оризът или макароните. Опитайте да го замените в любимата си макаронена салата и ще останете впечатлени от резултата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest