Още една причина да избягвате преработена храна и с какво да я заместите

преработени храни

Когато става въпрос за съвети за общо здравословно хранене, повечето диетолози са съгласни, че трябва да пазарувате свежи продукти и да избягвате тези храни, в които съставките са трудни за произнасяне. Не само че прости храни като пресни плодове и зеленчуци, постни протеини, ядки и бобови растения съдържат най-добрите хранителни вещества, те също не са пълни със захар и натрий, които могат да бъдат изключително нездравословни.

Наскоро голямо проучване установи, че ултраобработените храни носят друг риск, тъй като са свързани с множество сърдечно-съдови заболявания. То показа, че има връзка между консумацията на ултраобработена храна и по-високия риск от сърдечно-съдови, коронарни сърдечни и мозъчно-съдови заболявания.

В проучването се споменава, че причините за връзката между сърдечните заболявания и преработените храни се свеждат до фактори за преработка, които променят крайния хранителен състав, добавки, контактни материали и неоформени замърсители (вещества, които в крайна сметка могат да бъдат вредни в дългосрочен план). Тези храни включват не само вече познатите вредни бонбони, чипс и бързи закуски, но и хляб, някои консервирани сосове, замразени готови ястия и преработени меса.

Разбира се, в днешния забързан свят е изключително трудно да се храним само и единствено с пресни и непреработени храни. Различните експерти по хранене предлагат баланс и интелигентно пазаруване, когато става въпрос за избора на по-здравословни възможности.

Има някои хранителни съвети за приготвяне на храни, които ще ви позволяват да се храните по-здравословно.

здравословен избор на храна

Избягвайте обработеното месо, доколкото е възможно. Става дума за различните видове колбаси – салами, наденици, кренвриши и т.н. За съжаление, тези продукти са силно обработени и съдържат големи количества натрий, които могат да навредят на сърцето. Трябва да се експериментира с други източници на протеини като консервирана риба тон, консервирани сардини, бобови растения като боб и леща. Хапвайте необработено месо.

Не е необходимо да спирате въглехидратите напълно, а да избирате продукти, които са претърпели по-малко обработка. Това включва пълнозърнест хляб и овесени ядки.

Избягвайте закупените в магазина сосове за салати и подправяне. Те могат лесно да превърнат невинната салата от нещо здравословно в каша, напоена с палмово масло. Купените в магазина дресинги могат да съдържат големи количества натрий и захар. Направете собствен със зехтин и балсамов оцет.

Пазарувайте умно. Нека бъдем реалисти – готовите ястия, купени в магазина, могат да помогнат много, когато ви липсва време, въпреки че се смятат за нездравословни. В магазините все пак могат да се закупят и ползни или не толкова вредни храни, просто трябва да знаете как да четете етикетите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати