gotvach.bg»Статии»Любопитно»Основите на веганството

Основите на веганството

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
29965
веганска диета
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-16%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
9.24 лв.
Виж ››

Веган е човек, чиято диета се основава изцяло на растения. Веганската диета изключва всички животински продукти, като млечни продукти, яйца, говеждо, птиче месо, риба, желатин и мед.

Веганите се радват на разнообразни храни, включително зеленчуци, плодове, ядки, семена, пълнозърнести храни и много храни, приготвени от растения. Основните продукти на веганската диета са на 100% растителна основа, въпреки че някои вегани консумират мед.

История на Веганството

Терминът веган (свиване на думата "вегетарианец") е измислен през 1940 г. от Доналд Уотсън, който също е основател на британското веганско общество. Веганизмът е нараснал значително с увеличаването на разбирането за човешкото хранене и ползите от консумирането на богата на растения диета.

Много популярни книги и филми също спомогнаха за повишаване на осведомеността за веганството, като например изследването в Китай (T. Colin Campbell) и Food Inc., които обсъждат стандартната американска диета и ползите от диета за растителна основа. В момента някъде между 1% и 3% от населението се счита за веган.

Няколко причини, заради които да станете веган

Хората стават вегани по различни причини, включително етично, екологично и лично здраве. Етичните вегани разширяват принципите си извън чинията си и също така се въздържат от използване на животни в други аспекти на техния начин на живот, като например с дрехи, козметика и лекарства.

веганство

Етичните вегани също избягват кожа, коприна, вълна, пчелен восък и много други животински продукти, тъй като разглеждат употребата на животни за развлечение или консумация като ненужна и жестока.

Екологичните вегани смятат, че фабричното земеделие, настоящият стандартен метод за производство на месо, яйца и млечни продукти причинява необратимо унищожаване на околната среда, а растителната диета е по-устойчив избор за здравето и благоденствието на Земята.

Ползи за здравето от веганството

Балансираната веганска диета може да предложи много защитни ползи за здравето срещу често срещаните заболявания като сърдечни заболявания и се счита за подходяща диета за всички етапи на живота, когато се планира по подходящ начин.

Много диетолози и експерти по храненето препоръчват да се допълни веганската диета с витамин В12 или обогатени храни, като например подсилено зърнено и соево мляко, за да се получат адекватни количества от този витамин, който основно идва от животински продукти.

Правилно планираната веганска диета може да има много ползи за здравето и е добър начин да изпробвате нови храни. Има различни сектори на веганството, включително суровото веганство и макробиотичното веганство.

Веганските диети са с по-високо съдържание на фибри, много витамини и минерали, а калориите са по-ниски от стандартната диета. Нарастващата популярност на веганството го прави по-лесно от всякога да се следва и спазва, с безброй ресурси и вегански заместващи храни, които вече са на разположение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати