Безопасно ли е да се консумират покълнали картофи?

покълнали картофи
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
23.80 лв.
Виж ››

Откритието, че картофите ви са покълнали, когато сте в средата на приготвяне на вечерята, е разочароващо. Трябва ли да тичаш до магазина за още? Трябва ли да ги ядете така или не? Трябва ли просто да се откажете и да поръчате пица?

Безопасно ли е да се яде?

Добрата новина е, че картофите са безопасни за ядене, дори и след като са покълнали, стига да са все още твърди на допир и да не изглеждат прекалено набръчкани. Повечето от хранителните вещества са все още непокътнати в твърдия покълнал картоф. Можете просто да премахнете кълновете от него и да продължите с рецептата си. Няма нужда да променяте плановете си за вечеря.

Като картоф той превръща нишестето в захар, за да захрани новото картофено растение, което ще расте от излизащите кълнове. В началото на този процес може да откриете меки петна около кълнове. Просто премахнете кълновете и всякакви меки петна.

Кога не трябва да ги ядете?

С напредването на процеса на покълване картофите започват да се свиват, тъй като все повече и повече нишесте се превръща в захар и се използва за отглеждане на кълнове. Набръчкан, напукан, покълнал, картофът ще загуби повече хранителни вещества и няма да е много вкусен. В крайна сметка вашите рецепти няма да станат едни и същи, така че най-добре е да не използвате картофите си, ако са в този вид.

Токсините

могат ли да се консумират покълнали картофи

Соланин и други гликоалкалоиди присъстват в картофените растения, както и кълновете на картофения клубен. И двете са токсични за хората и могат да доведат до главоболие, повръщане и други храносмилателни проблеми. Ето защо трябва да премахнете кълновете преди да ядете картофите.

Соланинът е концентриран в кълновете и кожата, но не и в останалата част от картофите. Докато ги премахвате, едва ли ще почувствате неговите последици. Ако картофите ви имат зелена обелка, уверете се, че сте я премахнали преди да ги изядете.

Как да предпазим картофите от покълване

Постоянно ли намирате покълнали картофи в килера си? Важно е да съхранявате картофите си на хладно, сухо и тъмно място, ако ще ги съхранявате дълго време и да ги държите далеч от лук (което ще ги накара да поникнат по-бързо).

Производителите на картофи често третират картофите си по различни начини, за да ги предпазят от поникване, но ако купувате органични картофи или отглеждате свои собствени, може да се нуждаете от няколко съвета и трика, за да ги направят по-дълготрайни.

Следвайте тези прости предложения за съхранение, за да удължите срока на съхранение на картофите Ви до седмици (или дори месеци):

Домашните картофи трябва да бъдат изсушени на открито, преди да са подходящи за дългосрочно съхранение. Ако пропуснете тази проста, но важна стъпка, те няма да запазят толкова дълго, колкото ви се иска.

И макар да изглежда очевидно, повредените картофи също няма да се запазят добре. Съхранявайте картофите с добро качество и по-малко вероятно е да се развалят или да поникнат преждевременно.

Освен това няма да съсипят и здравите картофи около себе си. И задължително ги съхранявайте на тъмно и хладно място, защото в противен случай може да не издържат и седмица.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Много полезна статия. Благодаря!
Винаги съм си мислела, че покълналите картофи са токсични, някъде четох и оттогава ги изхвърлям, когато видя. Сега разбирам, че не е нужно да го правя и картофките могат да се консумират и в такъв вид, стига да не са прекалено набръчкани.
1
0