Мания за шоколад! Факти, които не знаете за какаовото изкушение

Шоколад

Музеи на шоколада

Историята на шоколада се оценява на три хиляди години. На шоколада често и съвсем не неразумно се приписват не само лечебни, но и мистични свойства. През 2009 г. услугите му за човечеството бяха високо оценени в Русия. Признатите флагмани на шоколадовия бизнес, известни сладкарски концерни, инициираха откриването на Музея на историята на шоколада и какаовите зърна в столицата.

Шоколадът с право се счита за десерт номер едно! Милиони хора, които обичат този продукт, не могат да си представят живота без този вкусен деликатес. Московчани и гости на града не останаха безразлични към експозицията на музея, посветена на шоколада и какаовите зърна. Музеят, както и представените в него експонати, привлича позитивни, щастливи хора, които добре познават удоволствието. Състои се от няколко зали, през които минавате, придружени от водач, научавайки много нови и интересни неща.

Историята за появата на шоколада е силно свързана с легендарната цивилизация на маите. Знае се, че те първи са използвали какаови зърна, за да направят магическа напитка. Но отивайки във втората зала на музея, посетителите се качват на кораба на конкистадорите, който отива в Европа. Трюмът му е изпълнен със скъпи какаови зърна.

Но най-интересното започва малко по-късно - в онази част на изложбата, която илюстрира появата и победоносното шествие на шоколада в Русия и разказва за трите му царе. За съжаление имената на Еинем, Леонов и Абрикосов не са известни на всички. Но те са основателите на шоколадната индустрия в Русия.

Посещаването на музей може да бъде не само интересно, но и полезно за начинаещи търговци или за ловци на вдъхновение. Изложбата включва първата опаковка, използвана преди много години, и рекламни материали.

Шоколадова фабрика

Благоразумните организатори на музея се погрижиха за своите гости и отвориха вратите на една истинска фабрика за сладкарски изделия, където шоколадовата маса се превръща в шоколади и бонбони. Най-хубавото е, че всичко това може да бъде не само разгледано, но и опитано!

Известна изложба за шоколад в голям руски град

Световноизвестната изложба на шоколад отвори врати в Улан-Уде. Гостите на известната изложба могат да видят 300 различни експоната, всеки от които е направен от шоколад от най-добрите майстори от цял свят. Всички произведения на "шоколадовото изкуство" са изпълнени лично или под ръководството на световноизвестния руски сладкар Николай Попов.

Посетителите на изложбата, организирани с прякото съдействие на Министерството на културата на Бурятия, могат да се насладят на шедьоври като шоколадови скулптури, статуи от марципан и шоколадови картини, поставени в шоколадова рамка.

Гостите на изложбата ще бъдат изумени и от такива експонати като шоколадови миниатюри, сладки инсталации и други мащабни композиции от материал, необичаен за скулптура.

Общото тегло на експонатите, представени на изложението, е около 700 килограма.

Столицата на Бурятия не е първият град, в който е представена експозицията на Шоколадовия музей Николия. По този начин известната изложба вече посети повече от 40 града. Общо около 500 хиляди гости от цял свят дойдоха да се насладят на уникалните „шоколадови шедьоври“.

Посетителите на уникалната изложба няма да останат с празни ръце. Така след запознаване с изложбата ще бъде възможно закупуването на различни шоколадови сувенири, които са направени по най-новата авторска технология.

Изложба на уникални книги и картини, направени от шоколад

Музей на шоколада

Шоколадът е не само любимо удоволствие за милиарди деца и възрастни от цял свят, но също така е идеален за създаване на различни предмети на изкуството. Така че, той е отличен материал за скулптури, картини, дрехи, предмети от бита и дори книги!

Скулпторите, художниците и майсторите на сладкиши от Русия решиха да се възползват от възможността да направят нещо красиво от такъв необичаен и вкусен материал. Местните шоколадови майстори решиха да съберат постиженията си в една колекция и да ги покажат на всички.

Така в Геленджик (Краснодарска територия) през лятото на 2016 г. се провежда изложба на различни шоколадови продукти. Общо в сградата на местния музей на местното знание е представена уникална изложба от 300 различни шоколадови фигурки. Изложбата е организирана благодарение на продуктите, създадени от известния симферополски сладкар Николай Попов, който се съгласи да представи своите шедьоври.

На гостите и жителите на курортния град бяха представени шоколадови битови предмети и дори оборудване - резервоари и кораби от сладки суровини. Особено популярна е експозицията на предмети от шоколадово изкуство - копия на известните яйца на Фаберже, венециански маски и репродукции на велики картини и скулптури.

Специално за изложбата в Геленджик известният шоколадов майстор създаде три специални картини, изобразяващи известни забележителности.

Шоколадови бонбони Бачи

Имайте предвид, че създаването на една такава картина изисква повече от пет литра шоколад и почти един ден работа. Общо около половин тон шоколад трябваше да бъде изразходван за създаването на всички работи, представени в Геленджик.

Фестивал в Перуджа

Това е един от най-големите шоколадови фестивали в света. А за Европа и изобщо най-голямото тържество на шоколада. Той се провежда ежегодно в средата на октомври в рамките на десет дни.

Италианският Перуджа вече се е смятал по някакъв начин за световната "сладка столица". Популярността му нараства всяка година. От година на година в Перуджа идват почти един милион гости и над двеста професионални сладкари, италиански и чуждестранни. Перуджа е избрана не без причина. От Перуджа, а не от някой друг град, е най-големия италиански производител на шоколад Perugina. Известните в света бонбони Бачи - целувка, се правят в Перуджа.

Организатор и вдъхновител на фестивала е директорът и собственик на Перуджина Еухенио Гуардучи. Преди много години, още като ученик, той се озовава на фестивала Октоберфест в Мюнхен. Впечатлен от популярността на празника, посветен на бирата, на момчето му хрумнала идеята да създаде нещо подобно в неговия град. Така се появила идеята за организиране на шоколадов фестивал. За първи път той се провежда през 1993 година.

Руски учени са създали уникален шоколад за дълголетие

Въпросите за дълголетието и вечния живот отдавна са смущавали хората от всички възрасти и различни социални групи. Учените от всички краища на света винаги са се опитвали да задоволят това безпрецедентно търсене за по-голяма продължителност на живота, а опитите им не винаги са завършвали с успех.

С появата на съвременни технологии и напредък в медицината учените направиха големи крачки в тази насока. Такъв популярен и добре обичан продукт като шоколада им помогна в тази трудна задача.

Така група от учени от Тихоокеанския институт по биоорганична химия (TIBOKH) от Далекоизточния клон на Руската академия на науките представи своя еликсир за дълголетие - шоколад с комплекс от морски витамини.

В рецептата на лечебната плочка, публикувана от руски учени, могат да се намерят доста необичайни съставки. Така дълголетието и здравето се насърчават от различни полезни вещества, които са били изолирани от морските звезди, лимонника и морски таралеж.

Учените наричат техния необичаен коктейл за вечен живот, морски витамини. В резултат на множество изследвания е възможно да се докаже, че представеният комплекс от полезни вещества и минерали може значително да забави такива признаци на стареене като пигментация на кожата, деградация на мозъчната дейност, болки в ставите и много други. Също така консумацията на лечебен шоколад значително ще забави процеса на стареене и има положителен ефект върху различните метаболитни процеси.

Редовната консумация на шоколад с морски витамини значително подобрява качеството на живот и допринася за дълголетие.

Уникален вид шоколад вече е получил името Морски шедьовър. Може да се купи и лечебен сладък продукт, но неговото количество е строго ограничено.

Припомнете си, че руските учени проучват структурата и свойствата на морските растения и техните жители повече от 40 години. Въз основа на различни открития на изследователи в медицината бяха въведени различни лекарства, които подобриха качеството на живот на много поколения руснаци.

3D принтер за шоколад

3D принтер на шоколада

Към днешна дата има шоколадови бонбони и сладкиши с различни форми, цветове и аромати. Но с появата и популяризирането на 3D печата много производители започнаха да мислят за 3D печат на шоколад.

3D принтерът е разработен от Британския комитет по физика и инженерство. И сега това устройство може да оформя сладкиши, съдържащи какао. Отпечатването на различни видове шоколад става възможно благодарение на полярната координатна система в 3D принтера. Вече принтерът може да се контролира с помощта на смартфон. Но преди стартирането на оформлението да се отпечата, човешкото ноу-хау все още се изисква, дизайнерът трябва да разработи 3D модел. След това специалните тръби се пълнят с шоколадова смес и желаната форма се придава на шоколада с помощта на пръскачки.

В момента можете да си купите касети за принтери от мляко, горчив и бял шоколад. Но освен това в 3D принтер можете да смесвате шоколадови маси от различни сортове и по този начин да печатате шоколадови творения за всеки вкус.

В Китай се намира шоколадов тематичен парк

Хиляди хора в Пекин вече са посетили шоколадовия тематичен парк. Паркът с обща площ от 20 000 м2 е създаден въз основа на книгата Чарли и Шоколадова фабрика.

Наред с други неща в тематичния парк можете да видите шоколадови копия на Великата китайска стена и Теракотената армия. Също така в парка можете да срещнете шоколадов баскетболист, подскачащ по посока на баскетболния кош.

От 300 тона шоколад е направен шоколадов замък, в който са монтирани шоколадови копия на статуята на Венера и статуята на Давид, както и шоколадово копие на Мислителя на Огюст Роден.

Скулптурите са направени по специална технология, а при нормални температурни условия експлоатационният им живот може да бъде от 3 до 5 години.

8-метровите Шоколадови водопади и Мостът на дъгата, изработени от многоцветен карамел, обещават уникално приключение за посетителите на парка.

Дълъг път се оформя преди шоколадовия BMW. Според пресата са необходими 6 месеца тежка работа за 10 готвачи на сладкиши и 4 тона шоколад, за да направят шоколадовия модел на BMW автомобил в оригиналния му размер.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати