Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се правят пълнени чушки със сос - ръководство за начинаещи

Как се правят пълнени чушки със сос - ръководство за начинаещи

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
класически пълнени чушки

Пълнените чушки са едно традиционно българско ядене. Има много разновидности - с ориз и кайма, само с ориз, с яйце и сирене, както и традиционните за Бъдни вечер сухи чушки, пълнени с боб. Също така оризът може да се замени с булгур.

Може да си приготвите и чушки бюрек, като след като ги напълните с яйце и сирене се панират. Към всеки едни от тях може да се добави и сос, което ги прави още по-вкусни. Към тези с ориза сосът е млечен, а към тези със сиренето - доматен.

Сега ще ви научим как да си приготвите класически пълнени чушки със сос. Рецептата е за 4 порции и заедно с подготовката и самото готвене ще ви отнеме около 90 минути.

Пълнени чушки с ориз и кайма

Необходими продукти: 8 броя чушки, 250 грама кайма, 1 глава лук, 1 чаена чаша ориз, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица червен пипер, 1 чаена лъжица чубрица, ½ връзка магданоз, сол.

За соса: 400 грама кисело мляко, 2 яйца, 2 супени лъжици брашно.

Начин на приготвяне: В загрятото олио се запържва ситно нарязаният лук. Когато се зачерви се добавят каймата и червеният пипер. Наливате малко водичка /около 1 кафяна чашка/, за да не стане каймата на бучки. Бъркате хубаво.

Когато каймата се позапържи прибавяте измитият ориз и 1 чаена чаша вода. Оставя се да поври докато оризът поеме водата. Добавят се подправките и сол на вкус. Маха се от котлона. Докато поизстине се приготвят чушките.

пълнени чушки със сос
Снимка: Албена Асенова

Изчистват се от дръжките и семето и се измиват хубаво. Пълнят се със сместа и се нареждат в тавичка. Всяка напълнена чушка може да се запуши с резенче домат или отворът да се потопи в брашно.

Наливаме 1 чаена чаша вода и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около час, докато чушките придобият кафеникав загар.

За приготвянето на соса за пълнените чушки разбиваме яйцата с киселото мляко. В сух тиган препичаме до златисто брашното. Махаме го от котлона и бавно прибавяме малко от соса на чушките, като непрекъснато бъркаме, да стане гладка кашичка.

Постепенно наливаме яйчено-млечната смес. Разбиваме до хомогенна смес, след което сгъстяваме за 3-4 минутки на котлона. Бъркайте постоянно, за да не загори. Сервираме класическите пълнени чушки, поляти със сос.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest