Кои 20 признака издават липса на витамини в тялото?

косопадът е симптом за липса на витамини

През ХІХ век научните открития, свързани с различни болестни състояния при човека, бележат значителен напредък. Тогава на науката станало ясно, че белтъчините, мазнините и въглехидратите са основни съставки в храните. Те играят роля за доброто здравословно състояние на тялото.

Все пак учените отчели, че липсва познание за още нещо в храната, което ни държи здрави. През следващия век започнало откриването на витамините. Названието на тези полезни вещества е дадено преди 107 години от американския учен от полски произход Функ. Той открил тиамина, който наричаме и витамин В1. По-късно ученът изолирал и никотиновата киселина, позната като витамин В3.

През целия век продължило откриването на различни витамини, а на учените, на които се дължи този скок в науката, са присъждани Нобелови награди за физиология и медицина, тъй като новите познания са от изключително значение за човечеството. До тогава в резултат на липси в храненето, особено при продължителните пътувания при Великите географски открития, са загинали много повече хора, отколкото поради други инциденти.

Днес на всички е известно, че недостигът на витамини е причина за много болести. Изборът на балансирано хранене, с набавяне на всички полезни вещества, поддържа здравословното ни състояние по естествен начин. Когато на тялото липсва определен витамин, той може да се набави като хранителна добавка.

Не е трудно и сами да определим дали ни липсват някои от тях, за да предприемем мерки за регулиране на витаминозния баланс в тялото. Ето кои 20 признака издават авитаминоза:

Слабата коса и чупливите нокти - ноктите са само един малък елемент от пъзела на човешкото тяло. По него обаче може да се отгатне здравословното състояние на човека. Когато са здрави, те са гладки и равномерни на цвят. Бледият цвят на нокътната плочка е индикация за дефицит на желязо, така наречената желязодефицитна анемия. При болести на черния дроб ноктите силно побеляват. Ако пожълтеят пък, това говори за наличие на гъбички. Синкав цвят добива нокътят при недостиг на кислород, а напречни бели линии се появяват при натравяне с арсен.

проблеми с ноктите при дефицит на витамини

Напуканите в ъглите устни - причината е дефицитът на желязо и витамини В1 и В3. Зеленолистните зеленчуци и пилешкото месо ще набавят липсващите полезни вещества.

Кървенето на венците - може да се дължи на липсата на витамин С. Първият признак на скорбута е също кръвотечението от венците. Тъканта, от която е изграден зъбният венец, са колагенови фибри, а недостигът на витамина спира синтезирането на колагена и зъбите започват да се клатят. В джоба под венеца се събират бактерии и причиняват кариесите. Тези, които пушат, трябва да приемат повече витамин С, тъй като при тях цигарите причиняват недостиг.

Слабото зрение - понякога може да е резултат от авитаминоза. Недостатъчните количества витамин А водят до нощна слепота. Тогава човек трудно различава предметите в здрача. Липсата на витамин В12 води до увреждания в миелиновата обвивка на оптичния нерв и предизвиква замъгленото зрение, което съпътства оптичната невропатия.

Ранно побеляване на косата - дължи се не само на наследственост или други фактори, но и на липса на витамини в тялото. Обезцветяването на космения фоликул зависи от цвета на кожата. Затова рано побеляла коса при европейците означава, че това се наблюдава под 30-годишна възраст. При азиатците под 40 години и при африканците под 50 години. Научни изследвания показват, че поради липса на витамини може да побелее косата и на деца на три години, както и на тийнейджъри. Това е заради липсващ витамин В12.

Засиленият косопад - за косопад говорим, когато падат над сто косъма дневно. Причина може да бъде недостатъчното количество на витамин В3, както и В6.

Трудно зарастващи рани - при дълбоко нараняване с кървене се губи от тъканта. Тя се възстановява с регенерация. За тази цел е нужен колаген, който да слепи и възстанови кожата. Витамин С играе роля в производството на колагена. При липсата му възникват проблеми със зарастването на раните.

Афтозният стоматит или хроничните афти в устата може да се причинят от вируса на херпеса, но и също и от липса на витамин В. Различни по вид изменения в устата и вътрешната страна на зъбите показват, че витамините от група В са в недостиг.

афти при недостиг на витамини

Промените в цвета на езика - цветът на езика е показател за дефицит на някои от витамините. Белият език говори, че хемоглобинът в кръвта не достига. При ярко червен език може да става въпрос за възпаление, но и за недостатъчни количества от витамините от група В - В3, В9, В12. Ако езикът се обагри в лилаво, значи холестеролът е висок или кръвоснабдяването е лошо. Черен език имат хората, които са прекалили с приема на антибиотици. За възстановяване на баланса на витамините, подходящо е да се ползват пробиотици.

Високото кръвно налягане - причина за него може да е недостатъчното количество на витамин D. Слънчевите бани могат да регулират липсата, а също и храни като сьомгата и рибата тон, както и говеждият черен дроб и яйчният жълтък.

Умората, слабостта в мускулите, сърцебиенето и чувството за студ са симптоми за анемия. Слабо изразената форма на болестта се отстранява с прием на фолиева киселина като добавка. При злокачествената форма се наблюдава проблем с усвояването на друг от витамините от група В - В12.

Обилното изпотяване - причините понякога се коренят в проблеми с ендокринната система. В други случаи се дължат на липсата на витамин D.

Световъртежът, промените в начина на ходене, залитането са все състояния, които могат да причинят от недостатъчни количества на витамин В12.

световъртеж

Крехките и чупливи кости - в резултат на дефицита на калций и витамин D са честите спонтанни счупвания, които са опасни, защото може да инвалидизират човека.

Появата на херния - това състояние се получава от слабост на съединителните тъкани. Витамин С, отказът от цигари и повече протеинови храни ще заздравят тъканите, както и приемането на колаген.

При малка мускулна маса, наред с фитнес упражненията, е добре да се увеличи приемът на витамин D.

Сезонните депресии се причиняват от недостатъчните количества на различни витамини между които витамин D, В9, В12, В3.

Предозирането с витамин С е трудно, тъй като той се изхвърля с урината, но ако все пак настъпи такова състояние, то води до промени в ph и пречи на усвояването на витамин В12. Затова тези витамини е добре да се приемат отделно.

При напукани устни е възможно да е настъпил дефицит на витамин В2.

Промяната на цвета на клепача отвътре - ако нормалният розов цвят е избледнял, това може да е резултат от анемия. Силно червеният цвят пък е признак за нарушено кръвообращение или увредена храносмилателна система.

Най-доброто за тялото ни е да си набавим необходимите витамини с разнообразна храна. Има достатъчно информация кои хранителни продукти осигуряват в най-висока степен нужните ни полезни вещества. Ако се появят обаче някои от тези тревожни симптоми трябва да се регулират липсите с хранителни добавки, преди да се е стигнало до сериозни заболявания, причинени от небалансиран хранителен режим.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати