Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Това е най-уникалният и сочен кекс, който ще опиташ някога

Това е най-уникалният и сочен кекс, който ще опиташ някога

Това е най-уникалният и сочен кекс, който ще опиташ някога

Кексът е любимо на всички сладко тестено изделие. Той е един от най-лесните и бързи за приготвяне десерти, за които се сещаме.

Основните съставки в класическата рецепта за кекс са яйца, брашно, захар, олио, ванилия, сода за хляб, пудра захар и др. В днешно време обаче можете да откриете множество нестандартни рецепти за приготвянето на кекс. Те включват различни ядки, конфитюри, сушени плодове и др. В някои семейства дори правят кекса с брашно от лимец или пълнозърнесто брашно.

Ако все още нямате опит в кухнята, не се притеснявайте. Този сладкиш е подходящ за приготвяне дори и от тези, които никога не са го правили, тъй като за него не са необходими специални умения.

Независимо от повода на българската трапеза почти винаги присъства кексът. Зарадвайте семейството и близките си. Направете им ароматен домашен кекс, поднесен за закуска или за десерт. Бъдете сигурни, че дълго ще си спомнят за него и ще се наложи да го забъркате пак.

В тази статия ще ви дадем една много лесна рецепта за сочен кекс, който да сготвите още днес в домашни условия.

Необходими продукти за 10 парчета:

- 240 г масло;

- 240 г захар;

- 250 г брашно;

- 4 яйца;

- 4 с.л. мармалад от ягоди

- 100 г фъстъци

- 100 г бадеми

- 1 ч.ч прясно мляко

За глазура:

- 200 г сметана

- 300 г бял шоколад

Начин на приготвяне:

Това е най-уникалният и сочен кекс, който ще опиташ някога

1. В подходящ съд сложете пресятото брашно, фъстъците и бадемите. Разбъркайте;

2. В друг съд разбийте маслото и захарта, докато побелеят. Добавете яйцата едно по едно и разбивайте, докато сместа се надигне. Добавете прясното мляко и брашното с фъстъците и бадемите. Разбърквайте, докато сте получи плътна смес и я сложете във форма за кекс;

3. Прибавете мармалада от ягоди и оставете да се пече 50 мин във фурна, загрята на 180°C;

4. В малка тенджера сложете сметаната и белия шоколад. Дръжте ги на среден огън, докато се разтопят, след което ги свалете от котлона. Щом изстинат леко, ги приберете в хладилника;

5. Извадете от формата готовия кекс и го оставете 5 мин да изстине. Намажете го с крема от сметана и бял шоколад;

Времето за приготвяне на кекса е около 60 минути.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest