Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят понички - ръководство за начинаещи

Как се правят понички - ръководство за начинаещи

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k

Съдържание:

Как се правят понички - ръководство за начинаещи

Приготвянето на понички в домашни условия е много просто, ако знаете няколко тайни, които ще споделим сега с вас. Поничките – сладко печиво от тесто с мая, пържени в много мазнина. Тестото с мая не се приготвя бързо, така че за любителите на мързеливите сладки има вариации с по-бързо тесто, което не съдържа мая, а с други набухватели.

Изберете този, който ви хареса най-много. Но ние ви препоръчваме да опитате традиционното тесто с мая, което ще даде именно вкуса на детството, който вероятно още си спомняте.

Традиционната форма на поничките е неголеми бухнали пръстенчета. Могат да бъдат различни - от обичайното пържено тесто, до понички с различни пълнежи – яйчен крем, течен шоколад, ягодово сладко, лимонов пудинг.

Без значение какъв пълнеж избирате, главното е да разберете, че най-вкусните понички са домашно и ръчно приготвените със собствените ви ръце. И разбира се - не забравяйте чувството за мярка, защото е висококалорична храна, приготвена по не най-полезния начин.

Домашно приготвените понички не изискват специални умения. Трябва да знаете само няколко тънкости, които ще ви помогнат да приготвите донътите.

Лесно можете да им придадете и познатата форма, за което има два начина. Първият, тестото се оформя на фитил, режат се на равни по размер топчета и на всяко топче се придава форма на кръг и с палец в средата се прави дупка.

Вторият начин е: тестото се разточва на няколко кори и от тях се режат пръстени с желания размер, посредством резци.

Не забравяйте, че поничките се пържат, когато удвоят размера си.

Ако искате пълнени понички, тогава се прави малък разрез в тестото и го напълните с крем или някакъв подходящ пълнеж.

За да ги изпържите, е нужно да е с много мазнина в дълбок съд - маслена баня, при температура не по-ниска от 180 градуса.

Всяко растително масло е подходящо за пържене, като най-важно е да не се пържат прекалено много понички в същото масло. Изпържените понички се изваждат най-добре с решетъчна лъжица и се поставят върху хартиена кърпа, за да се абсорбира излишното масло. Още горещи, поничките се поръсват с пудра захар, която малко ще се поразтопи и те ще добият сладка коричка.

Ето и идеалната рецепта, за да се научите как се правят домашни понички, ако сте начинаещ.

Домашни понички

суха мая – 2 ч.л.

брашно – 350 г

растително масло – 3 с.л.

захар – 3 с.л.

сол – щипка

яйца – 1 бр.

прясно мляко – около 200 мл

растително масло – за пържене

Начин на приготвяне: Загрейте леко млякото и прибавете маята към него, разбъркайте. Добавете няколко супени лъжици брашно и 1 с.л. захар, оставете да престои на топло място за около 30 минути.

След това, прибавете останалото брашно, захарта, солта, яйцето и растителното масло, разбъркайте. Покрийте тестото с памучна кърпа и оставете за още 30 минути на топло място.

След като тестото увеличи обема си, отново премесете и оформете понички с традиционната им форма.

Загрейте маслото в съд с дебело дъно и високи страни, поставяйте поничките на порции, за да ги изпържите. Пържите до леко златиста коричка от двете страни.

Поставете готовите понички върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина. Преместете поничките в друг съд и от сърце поръсете с пудра захар.

Ароматни понички с леко хрупкава коричка - меки отвътре и поръсени с пудра захар – любимото лакомство от детството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати