Каква е разликата между вегетарианството и веганството

Вегани

Хората, които не спазват подобни ограничения, обикновено бъркат двете понятия. Ето защо, ако имате желание да се откажете от месото и от други продукти, но не сте убедени дали искате да бъдете вегани или вегетарианци, ще ви помогнем да изберете, разкривайки подробности около двете.

Вегетарианците не консумират месо, дивеч, риба, миди и всякакви месни продукти, получени от животни. В менюто им участват активно плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки, семена, млечни продукти, боб, грах и леща.

Съществуват няколко групи вегетарианци:

Лакто-ово вегетарианци – не ядат месо, но консумират млечни и яйчни продукти.

Лакто-вегетарианци – не ядат месо и яйца, а само млечни продукти.

Ово-вегетарианци – избягват всички животински продукти, освен яйцата.

Ово-вегетарианците ядат яйца

Веганите са вегетарианци, които не консумират никакви животински продукти или такива със животински произход. Това включва и мед, желатин, суроватка, някои форми на витамини. Веганството е начин на живот, чиято цел е да ограничи всички форми на експлоатация на животните.

И двата типа начин на хранене имат своите привърженици и философии, според които последователите им трябва да се хранят с точно определени храни.

Вегетарианците, например, са против убиването на животни за храна, но не отричат някои такива, които се добиват от тях, като мляко и яйца, защото животните не са наранявани за техния добив.

Веганите смятат, че животните имат право на свобода и не са длъжни да снабдяват хората с храна, дрехи, забавления, научни опити и т.н. Те са против всякаква форма на експлоатация с тях, заради които и се отказват от яйцата и млечните продукти.

Чудите се кой хранителен режим е по-здравословен? И двата се придържат към ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, както и към консумацията на храни с високо количество витамини, минерали и фибри в състава си.

Веган меню

И двата включват консумация на плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни и соеви продукти. Онова, за което трябва да бъдете внимателни, е, че това хранене би могло да доведе до дефицит на желязо, цинк, калций, витамин D, както и други важни за организма вещества.

Някои хора смятат, че веганството е изключително ограничено и трудно, но това не е така. Сред позволените продукти за веганите се нареждат боб, леща, ядки, семена, тофу, което дава възможност за разнообразно веган меню.

Различни веган бургери, веган пици и веган сандвичи лесно могат да бъдат идеални за режима. За редица ястия лесно могат да се открият заместители, които да запазят добрия им вкус. Млечните продукти могат да бъдат заменени с растително мляко, яйцата – с тофу, а медът с меласа, кленов или оризов сироп. И двата режима на хранене се приемат за здравословни. След като вече знаете разликата между веганство и вегетарианство, можете да направите избор за себе си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати