Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави пиле с ориз - ръководство за начинаещи

Как се прави пиле с ориз - ръководство за начинаещи

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k

Съдържание:

Пиле с ориз – традиционно ястие на народите от Югоизточна Азия, което доби популярност в целия свят. И сега едва ли има такава нация, която да не използва тази комбинация поне веднъж в някоя своя рецепта. Особено популярни са: Пиле с ориз в богат сладко-кисел сос и Ориз с къри и пилешко месо.

Пилешко с ориз се готви не само на фурна и на тиган, но и в мултикукър, в последния случай месото е винаги много нежно, а оризът е много ронлив.

За да приготвите пиле с ориз, трябва предварително да подготвите всички необходими съставки за него. Пилето или отделните му части се размразяват, старателно се измиват и нарязват. Оризът се измива старателно – това се прави в няколко води, докато водата не стане прозрачна, ако е необходимо, предварително трябва да се почисти.

Ако в състава на ястието присъстват и други продукти, те също се размразяват, почистват и измиват, след което се нарязват.

Ако искате да разнообразите вкуса на ориза, можете да добавите към него 50 мл добро бяло вино освен водата. Вкусът на ориза определено ще стане по ярък и наситен, освен това ще придобие невероятен аромат.

За никого не е тайна, че оризът е много капризен. Често залепва отстрани на съдовете, в които се готви. За да не изгори любимото ви ястие, има смисъл да се въоръжите с добра термоустойчива тава или тиган. Чугунените тигани, тави, дори и тенджери с дебели стени са подходящи за тази цел.

Пилето обикновено се пържи в началото за кратко, след което се комбинира с останалите съставки и се готвят заедно до постигане на крайния резултат. За да намалите термичната обработка на пилешкото месо, можете да го мариновате предварително. Ако печете ориза с пилето във фурната едновременно, за да не получите много гъсто ястие, е необходимо постоянно да се следи обема на течността.

Само по себе си пилешкото месо и оризът имат доста нежен вкус. Надарени са с уникалната способност за перфектно абсорбиране на вкусовете на всякакви продукти и е грях, ако не се използва това. Защото както пилешкото месо, така и оризът са перфектно се съчетават с различни продукти и подправки: с пържени гъби, зеленчуци, дори и сосове и много други съставки.

Пиле с ориз

Сгответе пиле с ориз по най-бързия начин. Особено когато трябва да приготвите пълноценна храна за няколко души. Не само защото не отнема много време, но и защото цялото семейство и приятели ще се влюбят в това пиле с ориз, приготвено по тази бърза рецепта.

Ако правилно извършите всички действия, това ще ви отнеме 30-35 минути, за да приготвите това ястие, а готварската ви печка ще работи само през последните 15 минути. Тайната на бързото готвене е, че всичко се приготвя в един съд, а самото приготвяне на продуктите изисква минимум.

Всъщност – това е традиционна оризова каша с месо, но много вкусна и богата. Разбира се, на опитните домакини това е известно отдавна, но за начинаещите – такава бърза и лесна рецепта ще бъде интересна.

За приготвянето на пиле с ориз, се нуждаете от:

пилешко филе – 600 г

ориз – 1.5 ч.ч.

моркови – 1-2 бр.

лук – 1-2 бр.

чесън – 1-2 скилидки (може и повече, ако обичате)

сол, черен пипер, зелении - на вкус

олио и ли друга мазнина за пържене - 50-100 мл (по избор)

Всички действия, описани по-долу, се извършват в реда, по който са написани.

Поставете на слаб огън тенджера с дебели стени или дълбок тиган. Налейте половината мазнина, от която сте планирали. Докато мазнината се затопля, бързо измийте пилешкото месо, нарязано на парчета със среден размер около 2 см за всяка страна, посолете, поръсете с черен пипер и любимите ви подправки. Разбъркайте и поставете в съда да се запържи, без да покривате съда с капак, така месото ще има златисто кафява коричка. Измийте ориза и залейте отделно с вода - на 1 час ориз – 2 части вода, и оставете настрани.

Почистете, нарежете или настържете морковите, обелете и нарежете лука. Разбъркайте пилето, така че да се запържи и от другата страна и прибавете нарязаните зеленчуци отгоре. Затворете капака на съда и контролирайте огъня, за да не изгори.

Почистете и нарежете чесъна и зелениите, добавете ги към тях и разбъркайте. Добавете ориза с водата и разпределете равномерно. Посолете на вкус и усилете огъня, когато след минутка-две водата започне да завира, намалете огъня на минимум и засечете 15 минути.

Това е всичко – от вас повече нищо не се изисква. След уреченото време премахнете съда от котлона, но не отваряйте капака, докато не стане време за сервиране.

Можете да консумирате веднага, но ако престои няколко минути повече, оризът ще стане още по-вкусен и ароматен.

Експериментирайте, като добавяте чушки, домати или доматен сок или нещо па ваш вкус, любими зеленчуци и подправки. Когато готвите с минимално количество мазнина, просто се уверете че нищо не загаря, а останалата мазнина се добавя към готовото ястие. Така ще бъде по-полезно и не по-малко вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати