Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави шкембе чорба - ръководство за начинаещи

Как се прави шкембе чорба - ръководство за начинаещи

ЕлиЕли
Помощник Готвач
412499

Шкембе чорбата е вид супа, която е най-често срещана в балканската кухня. Тази балканска кухня включва държави като България, Македония, Турция, Румъния и Сърбия. Това са страните, в които шкембето е една от любимите супи.

Именно в България почти няма мъж, който да не обича шкембе чорба. Приготвя се от добре сварено и нарязано на ситно телешко, свинско или агнешко шкембе. В добавка към нея може да се използват подправки като чесън, оцет, лют червен пипер или люти чушки. Всичко това може да се смеси с малко вода, като чушките е добре да са сухи, за да могат да се изпекат и стрият към сместа.

Любопитен факт е, че наред със зелевия сок, шкембе чорбата е популярно средство за справяне с махмурлука. Това идва още от древни времена, имайки предвид, че за родина на шкембето се смята Константинопол. Още от тогава се приготвяла в заведения, които били по-познати като шкембджийници.

За да направим вкусна и лесна шкембе чорба и да зарадваме семейството, ще са ни необходими следните продукти:

1. 300 г шкембе

2. 300 мл прясно мляко

3. 30 г краве масло

4. 2 ч.л. червен пипер

5. 1 с.л. брашно

6. 1/2 ч.л. черен пипер

7. 1 глава чесън

8. 1 к.ч. оцет

9/ 2-3 сухи люти чушки

Шкембето се сварява добре, докато не започне да омеква и да се разрязва лесно. След като извадите шкембето от водата, към литър от бульона се добавят прясното мляко (предварително затоплено), 2 ч.л. сол и черният пипер.

Шкембето се нарязва на ситно и се оставя настрана. В горещ тиган се разтопява маслото и в него се запържват брашното и червеният пипер за около минута, след което се добавя малка част от бульона - 2 или 3 лъжици. Оставя се в тигана при непрестанно бъркане, докато се получи еднородна смес.

Сместа от тигана се връща в тенджерата с бульона и към тях се прибавя нарязаното шкембе. Оставя се да ври още 5-10 минути.

Обелете и счукайте чесъна. Опечете и нарежете лютите чушки на ситно. В купичка смесете оцета, чесъна и изпечените сухи чушки. По желание можете да замените чушките с лют пипер.

Сервирайте топло и към супата добавете лъжичка от сместа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Атанас Недевски
Не рискувайте с тази рецепта.
9
0