gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Безглутенови семена и ядки! Кои са

Безглутенови семена и ядки! Кои са

Безглутенови семена и ядки! Кои са
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

Глутенът е белтък, който се съдържа в пшеницата, ръжта и ечемика и всички хранителни продукти, приготвени от тях.

Около един процент от населението на Земята страда от автоимунно заболяване, наречено глутенова ентеропатия. То засяга чревния тракт, по-точно тънкото черво. Страдащите от това заболяване нямат друг избор, освен да преминат на стриктна безглутенова диета.

За останалите това е въпрос за личен избор, който трябва да бъде взет, след като се елиминират всички рискове от дефицит на хранителни вещества, затлъстяване и диабет, риск от сърдечни заболявания и от натрупване на тежки метали следствие на системния отказ от храни с глутен.

Отказът от глутен може да има положителен ефект, ако е добре премислен и избран след предварително запознаване със същността на глутена и безглутеновото хранене. За тези, които са направили своя избор, ето кои ядки и семена не съдържат глутен и съответно са подходящи за включване в менюто.

Ядки и семена без съдържание на глутен

Безглутенови семена и ядки! Кои са

Суровите ядки и семена са хранителни продукти без глутен. Това са бадемовите, лешниковите, ореховите ядки. Към тази група трябва да добавим ядки кашу, както и бразилският и австралийският орех, наричан още макадамия.

Суровите ядки могат да се консумират както натурални, така и след накисване или смилане, след което се получава брашно. След механичната обработка се приготвя тахан, безглутенови хлебчета или различни сладкиши. Суровината може да се ползва и като съставка в разнообразни безглутенови рецепти, наред с други храни със същата характеристика.

Семената, които не съдържат глутен, са чията, слънчогледовото, тиквеното, сусамовото, конопеното и семената на кимиона. Те се обработват механично по същия начин, както ядките и се ползват по идентичен начин.

Това, че ядките или семената са от списъка на безглутеновите, не означава автоматично, че са напълно чисти. Проблемни могат да се окажат сурови пакетирани ядки, които са подготвени на места, където обработват продукти с глутен. Трябва да се знае, че повечето ядки и семена в търговската мрежа най-вероятно са с глутеново съдържание.

Глутен съдържат семената и ядките, които се продават печени. В тях често се прибавя брашно в процеса на печене или други замърсяващи съставки.

За да е сигурно, че продуктите са чисти, трябва да се търсят производители на самите семена и да се купува продукцията, преди да е подлагана на каквато и да е обработка.

Другият вариант е да се търси етикетът на опаковката, който упоменава, че съдържанието е безглутеново.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати