Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Домашни хитринки за по-вкусен омлет

Домашни хитринки за по-вкусен омлет

вкусен омлет

Омлетът е ястие на изисканата френска кухня. Приготвя се от яйца, които са разбити и изпържени в тиган във форма на палачинка. Класиката на това ястие се прави чрез добре разбити яйца, подправени със сол и черен пипер или фини местни подправки и известните френски сирена.

В отделните кухни ястието е придобило различни разновидности според местните вкусове и това дава възможност всеки да избере най-подходящото предложение за омлет според вкуса си.

Тъй като няма общовалидно правило, всеки прави омлета с различна големина - от единична порция до ястие за цялото семейство; слага в плънката каквото му харесва, а понякога каквото намери в хладилника. В ресторант обаче, особено ако клони към френската кухня, омлетът ще бъде с малки размери, мек и пухкав, сгънат като по учебник. Плънката има минимално присъствие и най-често е с някои от видовете френски сирена.

Как да се приготви омлетът така, че да бъде като в шикозен френски ресторант?

- Най-добър става омлетът, когато яйцата са разбити много добре. Жълтъците и белтъците не трябва да се различават, сместа е хомогенна и бледо жълта на цвят, какъвто става и готовият продукт.

- Не бива да се добавят сметана, сода, вода или каквото и да е, защото храната ще стане водниста. Достатъчни са само яйцата.

омлет

- Идеалният омлет е за една порция от 2-3 яйца и плънка. Намерението с един омлет да се нахрани семейството развалят ястието.

- Французите казват, че най-същественото условие за хубав омлет е тиганът. Тежките чугунени тигани са за предпочитане, тези с незалепващо покритие също са подходящи. За омлет от 3 яйца са необходими 1 супена лъжица масло и тиган с диаметър 20 сантиметра. Това означава, че пухкавият омлет не трябва да бъде прекалено мазен.

- Средната температура е най-добрата за пържене, така ястието няма да загори. Тъй като това е аламинут, всички съставки трябва предварително да са подготвени.

- Плънката се прави по желание, но доматите, лукът, гъбите, чушките или спанакът трябва да са сготвени до пълна готовност. Плънката не трябва да бъде повече от две супени лъжици за един омлет, така няма да се разпадне.

- Обръщането на омлета и захлупването му в чинията със сгънатата част надолу е въпрос на голяма сръчност, но може лесно да се направи и с помощта на шпатула.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest