Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е по-добре да се храним бавно?

Защо е по-добре да се храним бавно?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
бавно хранене

Всеки обича да хапва вкусно и питателно. Но учените препоръчват, за да не преяждате, да се храните на малки порции и много бавно.

По този начин вие не само ще намалите теглото си, но и ще поставите в ред кръвното си налягане и ще предотвратите развитието на артрит. Бавното усвояване на храната води до други положителни резултати.

На първо място, ако ядете бавно, можете постепенно да намалите апетита си. Усвояването на храната "с ума" помага значително да се намали желанието за ядене над нормата - т.нар. осъзнато хранене.

По правило хората почти винаги и в по-малки или по-големи дози преяждат. Това се дължи на факта, че усещането за ситост идва малко със закъснение - след около 20 мин след спиране на храненето. Оттук идват в последствие болките в стомаха и проблемите с наднорменото тегло. Ако забавите този процес, тогава можете да усетите насищане навреме и да спрете, когато тялото ви е получило необходимото количество храна.

В допълнение, бавното поглъщане на храната помага да се контролирате порциите. Ако ядете по-бавно, тогава бързо ще се наситите, дори и с такива малки порции, които преди са ви се стрували твърде „микроскопични“. А това ще ви помогне да отслабнете по-бързо и да се почувствате свободни и леки.

здраволсовно хранене

Разбира се, предходните точки водят до факта, че човек, който се храни бавно, не трупа излишни килограми и следователно не страда от депресия. Той няма желание и нужда да пази диета.

Освен това, както показват експериментите във Франция, хората, които изпитват удоволствие от бавното дъвчене и малките порции храна, страдат по-малко от сърдечно-съдови заболявания.

Бавното усвояване на храната помага и на храносмилането. Всички ние още от училище, от часовете по анатомия знаем, че храносмилането започва не в стомаха, а много по-рано.

Още в устата храната се комбинира със слюнката и започва да се разпада на отделни елементи, които се усвояват много по-бързо от тялото и го насищат с енергия. Тоест, колкото по-бавно ядете, толкова по-добър ще бъде процесът на храносмилане. Поглъщайки парчета храна бързо, без да дъвчете, лишавате тялото си от полезни микроелементи и вещества.

Ако ядете бавно, наистина можете да се насладите на вкуса на храната. И това ще направи всяко хранене интересно. Както казват французите: наслаждавайте се не на ефекта от храната, а на впечатленията, които тя носи. В допълнение, бавното хранене ще бъде първата ви стъпка към здравословния начин на живот.

Експериментите показват, че любителите на бързото хранене често не забелязват какво ядат, така че могат да задръстят телата си с всевъзможни вредни храни. Японски учени доказват, че бавното приемане на храната помага да се защитим от развитието на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Освен това хората, които се хранят прекалено бързо и не са твърде запознати с качеството на продуктите, често страдат от така наречения метаболитен синдром, когато човек повишава кръвното налягане, нивата на холестерола в кръвта и развива затлъстяване. Процесът на бързо приемане на храна също води до чести киселини, което е важно за тези, които страдат от гастрит.

Е, в крайна сметка, ако ядете бавно, това определено няма да ви навреди!

Вижте още: Осъзнатото хранене за наслада от храната и повече здраве

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest