Лекари обясняват затлъстяването с грешки в храненето

затлъстяване и грешки в храненето
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти
32.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Затлъстяването се е превърнало в един от главните световни проблеми. То обхваща хора от всякаква възраст. Особено тревожен е този проблем за подрастващите, тъй като се увеличава лавинообразно сред тях, а борбата с него се води много трудно.

Какви са причините за затлъстяването? Най-често за основна предпоставка се сочи застоялият начин на живот, който е характерен за съвременното общество. Липсата на движение води до натрупване на енергия чрез приема на храна, която няма къде да се изразходва и се натрупва под формата на тлъстини под кожата.

Затлъстяването от своя страна води до редица здравословни проблеми, които най-често са с хроничен характер - диабет, високо кръвно налягане, придружено с високи нива на лош холестерол, сърдечни проблеми, а в определена възраст и повишена опасност от инсулти и инфаркти с фатален край.

Според главният терапевт на руското министерство на здравеопазването, в основата на проблема със затлъстяването стоят хранителните навици на хората. Те обикновено започват още в детска възраст. Ако детето има повишено тегло в ранна възраст, след 30-те му години то най-вероятно ще има както хипертонични оплаквания, така и проблем със затлъстяването. Рискът от сърдечни заболявания се появява още в юношеска възраст.

затлъстяване

За повишаване на теглото най-честата причина са лошите хранителни навици. Хората се хранят обилно, но не се стремят да изразходват натрупаната енергия. Дисбалансът, който се получава между притока и разходването на енергия, води до затлъстяване.

Решението на този проблем е да се приема точно толкова храна, колкото тялото изисква. Дояждането на храната след засищане на глада е основна грешка. Броят на храненията между трите основни също трябва да се сведе до минимум или напълно да се изключат.

Лошо се отразяват и рекламите на хранителни продукти. Те подтикват хората да ядат, дори когато не изпитват никакъв глад. Просто средата на живот насърчава преяждането. Както у дома, така и навън, навсякъде сме затрупани с храна, която ни изкушава.

Единствената правилна позиция тук е активното критическо мислене, което да отсява рекламните трикове, убеждаващи ни в полезните качества на дадено ястие и игнориране на призивите на веригите за бързо хранене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати