Картофите: Как да ги съхраняваме правилно?

Картофите: Как да ги съхраняваме правилно?

Тях всеки ги обича. Пържени, печени или на пюре, гледаме винаги да ги имаме подръка. Част от многобройни ястия, супи, салати, гарнитура или сами в центъра на храната на масата, картофите са герои на много национални кухни и любимци на известни кулинари и шефове.

Ако обаче ги съхраняваме по неправилен начин, те със сигурност бързо ще омекнат и ще се развалят. Как да ги запазим за по-дълго? Ето няколко изпитани съвета!

Картофите се берат от юли до края на септември за по-късните сортове. За разлика от пресните, старите картофи могат да се съхраняват цяла зима.

Сортирайте картофите

Независимо дали купувате картофите в мрежа или по отделно в магазина за зеленчуци, хубаво е да ги сортирате, когато се приберете вкъщи. От купчината трябва да махнете тези, които са наранени или развалени, защото рискувате да повредят и останалите много бързо.

Дръжте ги далеч от светлината

Съхранение на картофи

Идеално би било да изберете сухо място, което да е на завет и там да съхранявате картофите си. Задължително те трябва да бъдат поставени на тъмно, излагането им на светлина ще активира процеса на разлагане.

Тъй като картофите имат нужда да дишат, препоръчително е да ги поставите в дървена кошница, в дървена щайга или да ги оставите в мрежата, в която сте ги купили. Но в никакъв случай не в съд, който се затваря херметически.

Когато е възможно, най-добрият начин да се съхраняват картофите, остава мазе или изба.

Внимавайте със съседите

Избягвайте да поставяте картофите в близост до някои плодове и зеленчуци, най-вече банани, ябълки или круши. Те отделят етилен - газ, който ще попречи на картофите и ще ги накара да остареят преждевременно.

Съхранение на пресни картофи

Съхранение на пресни картофи

Обратно на класическите, пресните картофи могат да се съхраняват не повече от 4-5 дни. Това трябва да става пликче за зеленчуци в хладилника.

Когато успеете да съхраните картофите си за по-дълго, със сигурност ще бъдете по-доволни от кулинарните си приключения и от крайния резултат на трапезата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати