Бакшиш, хляб, вода… Какъв е обичаят в ресторантите по света?

Бакшиш, хляб, вода… Какъв е обичаят в ресторантите по света?

Безплатни ли са мезетата, оставени от сервитьора на масата? А хлябът и водата? Трябва ли винаги да оставяме бакшиш, след като платим сметката?

С тези въпроси вероятно се сблъсква всеки, тръгнал на пътешествие или по работа в чужбина. В България сме свикнали да плащаме за всичко, но в Гърция например цените в менюто включват и хляба, понякога и водата, както е и във Франция например. А също и обслужването.

Предлагаме ви кратка обиколка из обичаите в ресторантите страна по страна!

Испания

В испанските ресторанти хлябът обикновено се е заплаща, освен ако не го откажете. Водата, сервирана в кана или в чаша, за която не плащате, остава изключение. Както в повечето страни, тя се поръчва в бутилка и се плаща солено. От друга страна, в дневните и обедните менюта например хлябът и напитките винаги са включени в общата цената. В испанските заведения бакшишът и неговият размер са оставени на преценката на клиента.

Португалия

Бакшиш, хляб, вода… Какъв е обичаят в ресторантите по света?

Тук внимавайте с предястията. Някои като маслините например помагат да дочакате търпеливо основното ястие. Но въпреки че ви ги носят, без да ги искате, те се заплащат. Всяка година много туристи се оплакват от тази практика, но това е традиция.

Италия

Както в повечето средиземноморски страни, хлябът ще бъде добавен отделно в сметката. Трябва да отделите между 4 и 6 евро средно за него и около 2 евро за бутилка вода, която също не е включена в цената. Понякога така нареченото “коперто” (нещо като такса за покривката и хляба) също се добавя към сметката. Обикновено то е между 0.5 евро и 4 евро.

И знайте, може да провокирате апетита си с аперитив. Концепцията за неговата консумация е проста - поръчването на каквато и да е напитка дава право на всички видове мезета, брускети, гризини и паста от патладжани. Всичко това е безплатно. Просто гледайте дали пише “aperativo” пред заведенията.

Хърватия

Ресторант в Хърватска

Да избереш ресторанта си, е едно от първите неща, което прави всеки във ваканция. Че това трябва да е така, се доказва и в Хърватия. Ако в повечето ресторанти в страната всичко е включено в сметката, това не е така в някои туристически сектори. Там собствениците на заведения понякога искат хлябът например да се плаща отделно. И знайте, че сметките в ресторантите и кафенетата често се закръглят - това е правило, което би трябвало да спазвате. Но и нищо не пречи да оставите някои и друга монета, когато обслужването е било добро.

Мароко

Хлябът е включен в цената за разлика от обслужването, въпреки че и в тази практика обикновено има изключения. Тук е обичай да се оставя бакшиш, той обикновено е около 10-15 процента от сметката. Водата се поръчва в бутилка и е хубаво човек да се увери, че тя е била добре затворена, преди да бъде сервирана, за да избегнете риска да я пие замърсена. В някои ресторанти традиционните марокански ястия искат дълго приготвяне и затова се поръчват предварително.

Тунис

Както мароканските си съседи тунизийските собственици на ресторанти включват хляба в цената. И тук е препоръчително, макар да не е задължително, да се оставя бакшиш. Водата не се сервира в бутилка и също както в Мароко хубавите ресторанти препоръчват да поръчате традиционните ястия предварително, за да имат време готвачите да ги приготвят, както трябва. И имайте предвид, че в южната част на Тунис ястията много често са силно пикантни.

Англия

Бакшиш, хляб, вода… Какъв е обичаят в ресторантите по света?

Тук трябва да се оставя бакшиш в ресторанта. Най-вече в заведенията, където обслужването не е включено в сметката. Понякога собствениците на заведения го добавят автоматично в сметката, но в противен случай е хубаво да добавите 10-15% от крайната цената. Ако обслужването е лошо, може да оставите и малък бакшиш, но е важно да кажете забележките си на управителя.

Гърция

При гърците няма точен процент на бакшиша. Но доволните клиенти оставят няколко монети, най-често 10-15 процента от сметката. Хлябът се плаща обикновено около 1 евро, но това не е задължително, ако не го поискате. На остров Крит правилата са същите като в Гърция. Единствената разлика е, че хлябът се носи на масата и може да се откаже, но така ще се лишите от другите вкусни предястия, които вървят с него. Сбогом дзадзик!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Христина Дунева-Буюклиева
Много полезно за българи! Ама защо не сте включили и Турция, където можеш да се наядеш само с хляб? Щото - ако го изядеш, ти носят нов. И винаги е в цената на другото, в какъвто и да било тип ресторант или кръчма
0
0