Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»С какво са полезни къпините?

С какво са полезни къпините?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
къпини

Подобно на всички горски плодове, къпините съдържат големи количества антиоксиданти. Вкусният плод помага за укрепване на нервната система и увеличава издръжливостта на стрес.

За да разберете какви са уникалните полезни свойства на къпината, просто погледнете богатия витаминно-минерален комплекс, съдържащ се в нея.

Плодовете съдържат витамин С, провитамин А (каротин), почти всички витамини от групата В (освен това, те са водещи сред всички други плодове по съдържание на никотинова киселина), витамин Е, К, Р, РР. Освен това плодовете на къпината съдържат фибри, редица минерали: калий, натрий, магнезий, калций, фосфор, мед, желязо, никел, молибден, манган, хром, ванадий, барий, кобалт, титан, стронций.

Около 1% от състава на плода се заема от ценни органични киселини - ябълчна, лимонена, винена и салицилова. Също така в къпините има до 6-7% естествени захари - глюкоза и фруктоза, токофероли, фенолни съединения с антисклеротично, капилярно и противовъзпалително действие, до 1% от пектиновите вещества.

Полезните свойства на къпините обаче не са само в плодовете. Листата на растението, които са богати на танини (около 20%), имат лечебен ефект - главно левкантоцианиди и флавоноли, аскорбинова киселина (витамин С), минерали и аминокиселини.

Калоричното съдържание на къпините е ниско - само 36 ккал / 100 гр. Къпините са изключително полезен плод за отслабване, помагат за пречистване на организма от токсини.

Отварата от листата на къпината е ефективен диуретик и потогонно средство, тя е много полезна при лечение на стоматит и гингивит (под формата на изплакване на устата), всички видове дерматологични заболявания. Извлек от листа на къпина помага при нервни разстройства и сърдечни заболявания.

ползи от къпини

Къпината е вкусна и здравословна, поради което се препоръчва да я давате както на деца, така и на възрастни, колкото е възможно по-често. Тя ще засили имунитета, ще подобри обмяната на веществата, ще нормализира всички функции на тялото.

Действието на къпините е подобно на действието на малините - тя е естествен и абсолютно безопасен заместител на аспирина, който има температуропонижаващ ефект поради високото съдържание на биофлавоноиди, антиоксиданти. Плодовете имат терапевтичен ефект върху почти всички органи: храносмилателната система, нервната, пикочно-съдовата и сърдечно-съдовата система.

Отличен резултат се наблюдава, когато пресни къпини се използват за ставни възпаления и диабет. Плодовете предотвратяват появата на различни видове новообразувания, инхибират растежа на тумори. Използвайки къпини, можете да подобрите активността на мозъчните съдове, да активирате мисловните процеси и да подобрите паметта. Освен това общото състояние на организма се подобрява, сънят се нормализира и възбудимостта намалява.

И въпреки това къпината не е полезна за всички.

При някои хора може да причини тежки алергии, проявяващи се в подуване на лигавиците, повръщане и диария. Затова страдащите от алергия трябва да бъдат по-внимателни и когато се появят първите тревожни симптоми, изключете къпините от диетата. Също така, не се увличайте с къпините, ако имате повишена киселинност на стомашния сок, заболявания на стомаха и тънките черва, ниско кръвно и сериозни бъбречни заболявания.

Не забравяйте да измиете къпините старателно преди употреба! Когато купувате къпини, е важно да знаете, че те трябва да се измият непосредствено преди употреба, а преди това е по-добре да ги държите свежи в хладилника за не повече от седем дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest