Какви са ползите от един ден гладуване всяка седмица

Какви са ползите от един ден гладуване всяка седмица
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Изобилието от налични продукти кара съвременния човек редовно да преяжда. Храната от жизненоважна необходимост се превърна в забавление и начин на облекчение на нервността. Яденето на излишна храна води до наддаване на тегло и допринася за развитието на заболявания на стомаха и черният дроб.

Еднодневното гладуване е важна част от здравословната диета. Краткосрочният глад почиства червата от излишните отлагания и спомага за по-бързото отслабване.

Плюсове и минуси от еднодневното гладуване

За здравия човек еднодневното гладуване не е опасно. Това леко прочистване използва скритите ресурси на тялото и допринася за неговото изцеление.

Плюсове на еднодневното гладуване

Еднодневното гладуване подмладява

- Пречиства тялото. Черният дроб и кожата са отговорни за отстраняването на токсините от тялото. Ако човек яде много често нездравословна храна, отделителната система не може да се справи с натоварването и някои от токсините остават вътре в него, провокирайки развитието на заболявания. Когато гладувате, тялото не се нуждае от изразходване на ресурси за усвояване на храна и напълно се фокусира върху прочистване;

- Подмладяване. При гладуване всички процеси в организма се ускоряват. Поради това клетките се актуализират по-бързо и има частично подмладяване на вътрешните органи.

Минуси на еднодневното гладуване

- Възможно е обостряне на заболявания на храносмилателната система. С гастрит или язва на стомаха можете да гладувате само под наблюдението на лекар. През останалото време се придържайте към терапевтична диета;

- Психологическа тежест. За някои хора дори няколко часа без храна е трудно изпитание. За тях гладуването ще бъде мъчение, а не полезна процедура.

Като се имат в предвид всички рискове, хората с хронични заболявания в период на обостряне, деца, бременни и кърмещи жени, а също и хора, които редовно приемат лекарства, трябва да се откажат от гладуването. На жените в детеродна възраст не се препоръчва да прибягват до гладуване по време на менструация. През този период тялото отслабва и се нуждае от енергия, получена от храната. Хора с анорексия трябва да бъдат изключително внимателни. Умишленият отказ от храна може да влоши ситуацията и да провокира обостряне на заболяването.

Еднодневното гладуване не е за хора с хранителни разстройства

Гладуването не е заместител на диетата, с помощта на временен отказ от храна можете да отслабнете, но трябва да продължи не повече от 1 ден и да се повтаря не повече от 1 път седмично. Правилото колкото повече – по-добре не работи тук.

Продължителното гладуване ще доведе до бързо наддаване на наднормено тегло. Ден без храна човек може да издържи сравнително лесно, но ако продължите гладуването, чувството на глад ще се засили и ще бъде трудно да го игнорирате. Ще има болки в стомаха, слабост, виене на свят, гадене.

Човек няма да може да устои на чувството на глад и ще настъпи разпад: той ще започне да яде всичко и в големи количества. В медицината това явление се нарича, принудително преяждане, а то води до булимия – редовно преяждане. След разпада възниква чувството на вина поради собствената слабост и неспособност да контролира нуждите на тялото. Ако това се случва постоянно, без намеса на лекарите, човек няма да може да се върне към нормалния начин на хранене. Затова хората, които имат психологически проблеми, свързани с храненето и отслабването, не трябва да практикуват гладуване.

Правилното гладуване, трябва да бъде:

- Кратко. В началото гладуването не трябва да надвишава 24 часа. Постепенно и при липса на отрицателни последици можете да увеличите интервала от време до 48 и 72 часа;

- Редовно. Важно е, да следите графиката: хора с нормално тегло могат да гладуват веднъж седмично, а отслабващите - не повече от 1 път на месец.

- Провежда се гладуване, като се вземат предвид характеристиките на тялото. Обостряне на хронично заболяване или сезонна настинка е оправдание за пропускане на гладуване и вместо него преминаване към терапевтична диета;

Преди първото еднодневно гладуване трябва да посетите лекар и да се подложите на преглед на тялото, за да сте сигурни в здравето си. Скритите патологии може да не се проявят с години, но стресът под формата на глад, ще провокира обостряне. Важно е да се уверите, че всички органи на организма са здрави и ще понесат гладуването нормално.

Защо не може да се откажете от вода?

При еднодневно гладуване пийте вода

Човек понася глада по-лесно от жаждата. Дори опитните йоги, които практикуват гладуване в продължение на много години, не могат да издържат на „сухо“ гладуване дълго време. За начинаещи това може да е смъртоносно. Не допускайте никакви експерименти над себе си.

Средната водна норма за възрастен е 2 литра. През лятото се увеличава на 3 литра, защото тогава организмът бързо губи запаси на вода. По време на гладуване порцията от консумираната течност може да се увеличи на 4 литра, като се пие по 1 чаша вода на всеки час. Водата е проводник на токсини, които ще се отделят от организма по време на гладуване.

Без вода всички вредни вещества ще останат в организма и ще му влияят още по-активно. Следователно, пиенето на много течности е необходимо. Водата може да се редува със зелен чай, който тонизира и притъпява чувството на глад.

Кафето е забранено в този ден, то дава голямо напрежение в сърцето и нервната система. Препоръчително е да се откажете от кафето и черен чай 2-3 дни преди дневното гладуване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати