Това е най-евтината и полезна улична храна в Камбоджа!

1 от 3 Снимки
Ето това е най-евтината и полезна улична храна в Камбоджа!

Кулинарните предпочитания на хората по света са различни и това не е новост за никого. Всякакви странни ястия могат да се намерят в кухните на различни народи, но все пак има някакви граници и при вкусовите предпочитания на хората. Поне така предполагаме.

Оказва се, че можем много да сгрешим в преценката си. Блюдата по света могат на практика да съдържат всичко. В Камбоджа евтино ще закусите с един сочен плъх. Звучи потресаващо, но не и за камбоджанците. На пътните сергии в западните части на тази азиатска държава продават плъхове, печени на скара с дървени въглища. Любител на странното хапване, на име Йит Сарин, повдигнал завесата на вкусовите качества на този деликатес. По думите му, плъхът, пълнен с ориз и полят с бира, бил с превъзходни вкусови качества.

В селските камбоджански провинции блюдото има своите почитатели, най-вече защото е бърза и евтина закуска. Струват само по 25 цента. Големите екземпляри обаче вървят с още един долар отгоре.

Кога е влязъл гризачът в менюто на комбоджанците, е въпрос, който заслужава внимание. Оказва се, че това не е някаква древна рецепта, предавана от поколение на поколение през вековете, а традиция само на около половин век. Принудителното изобретение на населението е от времето на режима на червените кхмери - червен терористичен режим, насочен срещу интелигенцията и градското население. Тогава на камбоджанците им се налага да намерят начини за оцеляване и гризачите, наред с жабите и тарантулите, влизат в менюто.

В настоящето плъховете са само вариант да се обядва евтино, който се ползва основно от работници и селското население.

Интерес представлява вкусът на месото на полските обитатели. Йит Сарин, камбоджанецът, който не се колебае да си поръча печен плъх, казва, че месото му е като пилешкото или говеждото, а други го оприличават на свинското.

Купувачи на екзотичната храна не липсват, а плъхът на скара може да се полее и със сок от лайм или люти чушки.

Според една от продавачките на сергията за печени плъхове тази необикновена храна е станала предпочитана в последно време, като се продават по 20 килограма месо от печени плъхове на ден.

Любопитните чужденци, които се решават да опитат от тази странност на азиатската държава, не са много. Най-много се продават плъховете за Камбоджанската Нова година. По 180 семейства на ден прибавят по един сочен гризач към празничното си меню.

Обяснението на продавачката звучи странно за нашето европейско разбиране, но е интересно да се научи. Плъховете, хванати в оризовите полета, са дори по-здравословни от пилешкото и свинското месо, защото се хранят само с лотосови корени и ориз на зърна.

За тези, които непременно искат да опитат вкуса им, сигурно ще прозвучи успокоително, но за болшинството хора това е екзотика, която едва ли ще опитат.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати