Нов удар срещу затлъстяването! Чип в мозъка ни пречи да мислим за храна

Нов удар срещу затлъстяването! Чип в мозъка ни пречи да мислим за храна
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Затлъстяването е голям проблем на модерното ни общество. То обхваща все по-значителни групи хора, а възрастта на загубилите битката с килограмите пада непрекъснато.

Проблемът е сериозен, защото засяга не само визията, която търпи колосални негативни промени. Здравето е това, което е истинската опасност. На наднорменото тегло се дължат цял куп болести, някои от които завършват фатално.

Как да се справи човечеството с тази угроза?

В началото на битката с излишните килограми стоят проучванията на специалистите. Един от радикалните методи е направеният опит с мозъчен чип. Той е поставен на шестима много затлъстели пациенти, а същността на опита е, че чрез устройството хората да спрат да мислят за храната.

Чипът, известен като отзивчивата система на невростимулация, е разработка на компания за медицинска технология, предназначена за хората с епилептични припадъци. Когато се постави в мозъка, тази система следи активността на мозъчните клетки и когато открие действие, което предшества припадъка, причинява лек електрически удар, с цел да спре припадъка още преди да се е случил.

Тази технология е използвана и при опити с мишки, за да се потиска поведението им при хранене. Целта на опитите с хората е да се провери дали не може да подейства и при тях, за да прекъсне така нареченото неконтролирано хранене.

Вредни и полезни храни

За опита са предвидени пет години с шестима доброволци, на които ще бъде присаден чипът. Той трябва да остане в тях поне година и половина. Половин година устройството ще следи активността на мозъка и чак след това ще бъде стартирана стимулацията, която да открива тази активност на мозъчните клетки, които са сигнал за повишаване на апетита. Трябва да се провери дали цялата операция е безопасна и след това дали има ефект.

Това не е начин, подходящ за хора, които искат леко да се вталят. Става въпрос за силно затлъстели пациенти, които не са успели да отслабнат след стомашен байпас и прилагане на всякакви диети. Става въпрос за болни, които в най-буквален смисъл умират от затлъстяване.

С метода, познат като дълбока мозъчна стимулация, използван при болните от Паркинсон, също са правени опити при затлъстели пациенти. Този метод обаче осигурява продължителен електрически ток, докато новата разработка излъчва ток само когато открие модел на активност при желание за хранене.

Голямото предизвикателство ще бъде да се отдели мозъчната реакция към мазни храни от тази към здравословни, както и от други сигнали за задоволяване на нуждите на тялото.

Тревогите са свързани и с поява на евентуални депресивни състояния, както и загуба на способността да се изпитва удоволствие.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати