gotvach.bg»Статии»Любопитно»Помощ при задавяне с рибена кост

Помощ при задавяне с рибена кост

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
182315188
Задавяне с рибена кост
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Всички знаем колко е полезна рибата и колко е важно да я консумираме поне веднъж седмично. Някои видове риби обаче са доста костеливи, а поглъщането на костица от тях може да се превърне в истински кошмар.

Важно е да знаете, че в никакъв случай не трябва да се опитвате да извадите костта с ръце, защото рискувате да я забодете още по-надълбоко и да утежните положението си. Ако не виждате чуждо тяло в гърлото си, по-добре изобщо не пипайте там, не използвайте пинцети, четка за зъби или каквито и да е методи за изваждането ѝ.

В голям процент от случаите организмът сам успява да изхвърли чуждото тяло и все пак ето няколко начина, с които може да си помогнете в случай на задавяне с рибена кост:

1. Хапнете няколко хапки сух хляб или коричка: Предполага се, че при преглъщане костта ще се залепи за него;

Помощ при задавяне с рибена кост
Снимка: Мария Божилова

2. Пийте лимонов сок или оцет: Изпийте една чаша прясно изцеден лимонов сок (може да го разредите и с малко вода) или приемайте по 2-3 супени лъжици оцет през 15-20 минути. Киселината, която се съдържа в тези продукти, спомага за разграждането на костта;

3. Хапнете няколко лъжици захаросан мед: Той може да омекоти рибената кост и да я изтегли от гърлото ви. Освен това ще успокои разранената лигавица на гърлото;

4. Картофено пюре: Мекото картофено пюре може лесно да извлече забитото чуждо тяло;

5. Зехтин: Изпийте една супена лъжица зехтин. Мазнината може да помогне за по-лесното излизане на рибената костицата;

Помощ при задавяне с рибена кост

6. Повръщане: В краен случай може да предизвикате повръщане и да се надявате, че по този начин ще извадите рибената кост от гърлото си.

7. Лекар: Няма нищо срамно да посетите специалист, който да извади рибената кост. Проблемът може да ви се струва маловажен, но трябва да знаете, че това състояние може да се окаже изключително опасно. В случай че костта е по-голяма, е възможно да доведе до образуване на абцес в гърлото, а от там да се стигне и до фатален край.

След като извадите успешно костта, може да си приготвите чай от лайка с мед. Действа успокояващо на разранената лигавица и предпазва от последващо инфектиране на засегнатата част от гърлото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати