Защо не трябва да се отказвате от удоволствието да пиете кафе

Защо не трябва да се отказвате от удоволствието да пиете кафе
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-36%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
7.00 лв.
Виж ››

Милиони хора на нашата планета започват деня си с чаша силно кафе, защото това ни помага да прогоним сънливостта, зарежда с енергия и създава за продуктивен работен ден.

Пиете кафе! Но знаете ли как дневната чаша ободряваща напитка се отразява на здравето ви?

Кафето ви прави по-умни

Силата на човешкия ум е пряко пропорционална на количеството консумирано кафе, каза веднъж шотландският историк и философ сър Джеймс Макинтош.

Кафе с бисквитка

Изследователи от университета в Барселона са съгласни с него. Te доказаха, че мозъкът работи по-ефективно, когато е повлиян от кофеин и глюкоза. Работата представлява ли предизвикателства за вас? Започнете деня си с чаша кафе и резен от нещо сладко.

Кафето ви прави по-щастливи

Доказано е, че умерената употреба на естествено кафе ускорява метаболизма, повишава ефективността и увеличава производството на ендорфини - хормони на щастието.

Кафето влияе на кръвното налягане

Изследване на Harvard School of Public Health казва, че кафето действа като лек антидепресант, засилвайки секрецията на невротрансмитери, включително серотонин, допамин и норепинефрин. Това обяснява ниския процент на депресия сред любителите на кафето. Една чаша кафе на ден намалява риска от самоубийство при мъжете и жените с внушителните 50%.

Кафето ви предпазва от диабет

Мащабно проучване показа, че няколко чаши кафе на ден могат значително да подобрят прогнозата за пациенти с диабет тип II.

Ефектът на кафето върху хормоните

Тези, които пият кафе няколко пъти на ден, имат по-ниски нива на глюкоза и пикочна киселина в кръвта, което помага да се подобри чувствителността на организма към инсулин. Разбира се, говорим за кафе без захар и бонбони.

Кафето намалява риска от болестта на Алцхаймер

Специалисти от Университета в Торонто твърдят, че кафето може да защити срещу болестта на Алцхаймер. Антиоксидантът, който придава горчивина на напитката, предотвратява образуването на амилоидни плаки, които са токсични за мозъчните клетки. Освен това според експерти нивото на антиоксиданти в кафето се повишава при печенето на зърната.

Ефектът на кафето върху мозъка

Сутрешно кафе

Кафето предпазва от Паркинсон. Най-малко пет проучвания показват, че консумацията на 2 чаши кафе на ден може да намали риска от развитие на болестта на Паркинсон с 40%.

Ефектът на кафето върху тялото на децата

Фармацевтичните компании вече започнаха да разработват лекарства, за да се възползват от това полезно свойство на кофеина за предотвратяване на болестта на Паркинсон. Но не бива веднага да тичате „да се лекувате“ в най-близкото кафене. Не забравяйте, че кофеинът засяга различни хора по различни начини, има противопоказания и може да причини странични ефекти.

Кафето намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Учените са изследвали връзката между сърдечно-съдовите заболявания и приема на кофеин при 230 000 лица. Сред тези, които пият редовно кафе, рискът от сърдечен удар е значително по-нисък от тези, които пият кафе рядко.

Влиянието на миризмата на кафе върху човека

Кафето ви прави по-дружелюбни. Респондентите на редица анкети доказаха, че кафето ги прави по-дружелюбни към другите, позволява да мислите позитивно и с голямо желание да се отдадете на работата си.

Ефектът на кафето върху здравето на човека

Кафе

Кафето понякога се нарича подсилващ афродизиак: не само възбужда нервната система, но дава сила на подвига на любовта. Не напразно на романтични дати влюбените често палят кафени свещи или канят любимият си на чаша кафе.

Кафето може да предпази от рак

Две чаши натурално кафе без захар, приемани дневно, намаляват риска от развитие на рак на панкреаса, черния дроб, ректума и дебелото черво и на пушачите - риска от рак на кръвта.

Здравословни ефекти на кафето

Кафето може да спаси черния ви дроб. Американските учени наблюдават от 19 години как кафето влияе върху тялото на доброволците. Оказа се, че хората, които пият повече от две чаши ароматна напитка на ден, са по-малко склонни да страдат от чернодробни заболявания.

Ефектът на кафето върху имунитета

Кафето, разбира се, не може да се счита за лекарство, но може да се счита за естествен защитник на черния дроб. Кофеинът наистина стимулира производството на ензими в черния дроб, които инхибират развитието на цироза или рак.

Кафе с мляко

Както можете да видите, кофеинът сам по себе си не вреди на тялото ни и в много случаи е от голяма полза. Единственият въпрос е дозата. Руските лекари препоръчват да се консумира не повече от 150-300 мг кофеин на ден. Това е 1.5–2 чаши мляно кафе или 2-3 чаши разтворимо кафе.

Както лекарят и философ Парацелс правилно отбелязва през 16 век: Всичко е отрова, всичко е лекарство, и двете определят дозата.

Пийте кафе за здраве, но само добро и избягвайте да злоупотребявате.

Армията на ценителите на кафето, периодично подгрявана от силни изказвания на диетолозите, беше разделена на два непримирими лагера.

Някои предпочитат да пият натурално кафе без добавки, докато други могат да пият кафе само с добавки, като в повечето случаи предпочитат млякото.

Претеглете плюсовете и минусите.

Ако сте любител на кафето, тогава имаме добри новини за вас. В резултат на многобройни проучвания беше открита идеалната съставка, която прави кафето още по-здравословно и вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати