10 съвета: Как да приготвим перфектния конфитюр

10 съвета: Как да приготвим перфектния конфитюр
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

Това вкусно удоволствие, заредено с аромата на лято, плодове и преливащо от сладост става двойно, когато го приготвим сами. А когато стане перфектно и кара всички да ни благодарят от наслада, удовлетворението е неизмеримо.

Ето няколко прости правила, които биха гарантирали, че конфитюрът ни ще стане идеален.

Изберете хубави сезонни плодове

Избягвайте развалените плодове. И тук е като при рибата - не трябва да се чака, докато замирише на амоняк, за да се сготви. Изберете узрели плодове, но и няколко, които не са чак толкова, защото колкото по-зрял е плодът, толкова по-малко пектин съдържа. А той е един от необходимите елементи за успеха на конфитюра.

Пригответе малко плодове

Приготвяне на конфитюр

Пригответе малко количество плодове, за да избегнете окисляването, което придава вкус на желязо на конфитюра. Идеалното е 2 или 3 килограма наведнъж. Нарежете ги по еднакъв начин, след като ги изплакнете, с изключение на малините, които не трябва да се мият. Внимание и с ягодите, те трябва да се мият с дръжките.

Бъдете изобретателни

Бъдете изобретателни, осмелете се да сте оригинални и все пак логични - смесвайте сезонни плодове като ягоди и малини, боровинки и дженепи. Ядките също могат да овкусят рецептата, но е хубаво да ги изпечете, преди да ги сложите, защото могат да гранясат в сладкото.

Не слагайте прекалено много захар

Вкусете плодовете си, преди да решите колко захар да добавите. 650 до 700 грама захар стигат за 1 килограм обелени плодове. Избирайте нерафинирана захар от захарно цвекло. Друга захар би “убила” вкуса и цвета на плодовете. Избягвайте и захарта “специално за конфитюр”, която сигурно ще намали времето за приготвяне, но може да ви създаде проблеми още при първата лятна жега - ако плодовете не са били достатъчно узрели, те ще започнат да ферментират в бурканите, които ще… експлодират.

Сложете половин лимон в конфитюра

10 съвета: Как да приготвим перфектния конфитюр

Пригответе го от предишната вечер. Сложете един цял лимон в тенджера със студена вода и го оставете да кипне и да ври 7 минути. Разрежете го на две. След като изстине, го сложете в хладилника. Тези два етапа в обработката ще позволяват да се освободи по най-добрия начин пектинът в сладкото.

Обърнете внимание на приготвянето на сиропа

Използвайте широк меден съд за по-бързо изпаряване. Пригответе сироп с 200 г вода (или друга течност, вино например), 650 - 700 г захар и половин лимон с кората. Когато сместа достигне 125°C, добавете плодовете - около 12-15 минути след кипването.

Тествайте приготвеното

Трябва предварително да сложите малка чинийка в хладилника. Когато конфитюрът ви е готов, извадете я и сложете капка от сладкото върху нея. Минавайки с пръст, следата трябва да остане върху чинията. Ако това не стане, продължете да варите, но не повече от 20 минути. Или пък добавете 2-3 капки лимонов сок, за да стегнете сместа.

Запазете пяната до края на готвенето

Тя е нужна, защото съдържа пектин. Един път приключили с варенето, махнете пяната с помощта на решетеста лъжица. Можете да оставите и примесите, но конфитюрът няма да се консервира и ще трябва да се изяде в същия ден.

Използвайте стерилизирани буркани

10 съвета: Как да приготвим перфектния конфитюр
Снимка: Яница Николова

Може да сварите водата в микровълновата, така става по-бързо. След като ги стерилизирате, подсушете бурканите и изсипете сладкото до ръба. Затворете бурканите и ги обърнете. След около петнайсетина минути ги оставете под студена вода и ги сложете настрана.

Съхранявайте сладкото на сянка

Съхранявайте конфитюра си на сянка и на сухо място. Консумирайте го в следващите две години, иначе ще загуби цвета си и вкуса си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати