Ползи за здравето от диета, богата на флавоноиди

боровинките са ценен източник на антиоксиданти

Флавоноидите са растителни химикали или фитохимикали, които се срещат във всички плодове и зеленчуци, които консумираме. Те имат редица ползи за човешкия организъм, включително намаляване на риска от сърдечни заболявания и борба с възпаленията. Това е само от причините, които здравните експерти посочват, за да наблегнем на консумацията на пресните плодове и зеленчуци.

Редица изследвания са доказали ползите за здравето на флавоноидите, последното от които показва ефективност при намаляване на риска от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Освен това, флавоноидите имат положително въздействие при хора, които са пристрастени към пушенето или алкохола, както знаем това са сериозни зависимости, които нанасят огромни щети на организма. Не всеки успява да ги намали или да се откаже от тях. Приемът на флавоноиди може да им се противопостави и да внесе баланс, подобрявайки здравето на органите в тялото.

Проучване, проведено за установяване ползи на веществата срещу рака, оценява храненето на 53% от датчаните на възраст над 23 години. Установено е, че участниците, които консумират храни с умерено до високо количество флавоноиди в състава си, е по-малко вероятно да бъдат изложени на риск от рак и сърдечно-съдови заболявания.

източници на флавоноиди

Макар това да са резултатите от проучванията, изследователите не са установили с точност в какво се крият защитните ползи на флавоноидите. Доказано е само, че тези елементи намаляват значително риска от смъртност, причинена от сърдечен проблем или рак.

Освен това, значителни са ползите на флавоноидите и при хора, пристрастени към алкохол или тютюнопушене. Консумацията на плодове и зеленчуци в техния случай подобрява значително здравословното им състояние.

Проучванията, които са открили ползите от тези елементи, доказват още веднъж колко важна е консумацията на плодове и зеленчуци за хората. Те неслучайно са едни от най-препоръчителните храни за всеки, особено за онези, които се стремят към поддържането на здравословен начин на живот.

Ето защо, за да сте здрави, променете менюто си, обогатявайки го с тези безценни за човешкия организъм хранителни продукти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати