Храните и напитките, които са естествен защитник на черния дроб

горски плодове за защита на черния дроб
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Черният дроб е мощен орган в човешкото тяло. Той изпълнява различни основни функции, като се започне от производството на протеин, холестерол и жлъчен сок до съхраняване на витамини, минерали и дори въглехидрати.

Също така разгражда токсини като алкохол, лекарства и естествени странични продукти от обмяната на веществата. Поддържането на черния дроб във форма е важно за доброто здраве.

В тази статия ще ви запознаем с 5-те най-добри храни и напитки, които са естествен защитник на черния дроб.

Кафе

Кафето изглежда добра възможност за поддържане на здравето на черния дроб, тъй като предпазва от проблеми като затлъстяване.

Ежедневният прием на кафе може да помогне за намаляване на риска от хронични чернодробни заболявания. То също може да защити черния дроб от увреждащи състояния, като рак на черния дроб.

Кафето намалява и натрупването на мазнини в черния дроб. То повишава защитните антиоксиданти. Съединенията в кафето също помагат на чернодробните ензими да отърват тялото от различни канцерогенни вещества.

Овес

овес за защита на черния дроб

Консумирането на овес и овесена каша е лесен начин да добавите фибри към диетата си. Фибрите са важни за храносмилането, а специфичните фибри в овеса могат да бъдат много полезни за черния дроб. Овесът и овесената каша са с високо съдържание на съединения, наречени бета-глюкани.

Бета-глюканите подпомагат функцията на имунната система и се борят срещу възпалението. Те могат да бъдат от голяма ползва в борбата срещу диабета и затлъстяването.

Зелен чай

Зеленият чай може да помогне за намаляване на общото съдържание на мазнини в черния дроб, да се бори срещу оксидативния стрес, както и да сведе до минимум други признаци на неалкохолна мастна чернодробна болест.

Горски плодове

горски плодове

Горските плодове като сините боровинки, малините и червените боровинки съдържат антиоксиданти, наречени полифеноли, които могат да спомогнат за опазване на черния дроб от увреждане.

Редовното консумирне на горски плодове също може да помогне за стимулиране на имунната система.

Грозде

Гроздето, гроздовият сок и гроздовите семки са богати на антиоксиданти, които могат да помогнат на черния дроб, като намалят възпалението и предотвратят неговото увреждане.

Консумирането на грозде е лесен начин да добавите тези съединения към диетата си. Хранителните добавки с екстракт от гроздови семки също могат да осигурят тези антиоксиданти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати