Как да заместим мазните меса в храната ни?

Как да заместим мазните меса в храната ни?

Редовната консумация на прекалено мазни меса в храната води до затлъстяване, а наднорменото тегло е сред основните заболявания, причиняващи тежки последици за здравето, включително и с летален изход.

Как да заменим прекалено мазните вредни месни продукти в храната?

Има богато разнообразие от растителни храни, които успешно заместват месото, запазвайки жизнено важните хранителни вещества и елементи, набавяни от месото, които са нужни, за да функционера организмът правилно.

Най-популярният растителен продукт, който успешно замества месото, са соевите продукти. Соевото месо, сиренето тофу и темпе са произведени от продукти на соята - соев концентрат, соево брашно и ферментирали соеви зърна.

Други бобови растения също са добри заместители на мазните меса. Нужните протеини и фибри се набавят успешно от фасул, грах и леща, които са с ниско съдържание на мазнини.

Месото може да бъде пълноценно заменено в храната от ядки и семена, съдържащи протеини, ненаситини мастни киселини, ензими и фибри.

Гъбите са подходящ растителен продукт, който се отличава с ниско съдържание на калории, мазнини и холестерол. Идеална храна са за диета и детокс на организма.

Сайтанът е продукт, който с текстурата си прилича на месо и може да го замести във всякакви блюда, включително и на шишчета и пържоли. Протеиновото му съдържание е колкото на пилешкото и телешкото, но почти липсват мазнини в него.

Има дори плодове, които са идеален заместител на месото. Този, който се отличава сред тях, е адокадо. Уникалната комбинация между плод, зеленчук и ядка, наречен авокадо, се характеризира с протеините и фибрите си, но и с наситени мастни киселини и ензими. Плодът регулира холестерола, влияе благотворно на храносмилателните процеси и има отлични детоксикиращи качества.

Ако адокадото е вносен продукт, то има зеленчук, добре познат в нашите географски ширини, който замества много добре месото. Става въпрос за патладжаните. Освен протеините, фибрите и мазнините, които съдържат като месата, те имат и флаваноиди, които държат под контрол кръвното и холестерола. Това е отличен нискокалоричен зеленчук, който може да се консумира по много начини.

Всички тези заместители на тежките мазни меса са много питателни, вкусни и лесно достъпни. Те са добри помощници в храненето при почивка от месата и изчистване на организма от натрупаните токсини.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати