Най-култовите и вкусни сосове за италианска паста

Най-култовите и вкусни сосове за италианска паста

Посетете различни италиански ресторанти и ще се убедите, че в почти всеки присъстват важни традиционни ястия като паста Болонезе и паста Алфредо.

Тези рецепти се харесват на всички, така че е добра идея да се научите да ги приготвяте в собствената си кухня уникалните италиански класики в сосовете за паста.

В тази статия ще ви представим няколко основни соса, които вървят с всякаква по размер и форма паста, независимо дали става дума за спагети, пене или равиоли. Нека да започваме!

Сос Маринара

Необходими продукти: 1 с.л. зехтин; 1 малка глава лук; 2-3 смлени скилидки чесън; 800 г белени домати; 1 дафинов лист; 1/4 ч.л. сол; прясна мащерка, босилек, риган или други подправки; пармезан за гарниране (по желание)

Лесният сос Маринара никога няма да излезе от мода. Оставете необходимите продукти да се варят на тих огън, докато кухнята ви замирише на италиански ресторант. Няма нищо по-хубаво от домашно направения сос за паста. Приготвянето на тази класическа рецепта отнема само 20 минути.

Подходяща паста: спагети, пене, зити

Сос Рагу (Болонезе)

Сосът Болонезе е култовият сос за италианска паста

Необходими продукти: 1 с.л. зехтин; 1 малка глава лук; 2 стръка целина; 1 морков; 2 ч.л. сол; 2-3 смлени скилидки чесън; 2 с.л. доматено пюре; 1 кг постно говеждо месо; 1/2 ч.л. сушена мащерка/1 ч.л. пресни листа от мащерка; 1/2 ч.л. сушен риган/1 ч.л. смлени листа от пресен риган; 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер; 1/8 ч.л. смлян индийски орех; 240 мл прясно мляко; 800 г белени домати; 1 дафинов лист

Добавете към соса Маринара смляно месо и ще получите сос Рагу (Болонезе). Най-добрият сос с месо се вари бавно на ниска температура, така че соковете от месото да имат достатъчно време да овкусят Маринарата. Резултатът е ароматен сос Рагу, носещ невероятен вкус с всяка следваща хапка.

Подходяща паста: талиатели

Сос Песто

Паста със сос Песто

Необходими продукти: 4 скилидки чесън; 170 г листа босилек; 70 г сурови кедрови ядки; 1/4 ч.л. сол; 50 мл зехтин; 50 г настъргано сирене пармезан

Свежият микс от босилек, чесън, зехтин, ядки и сирене е абсолютен фаворит. Когато научите как да приготвяте босилековото песто, не само ще зарадвате близките си, но ще можете да го използвате и върху пици, сандвичи и дори в салата с пилешко месо.

Подходяща паста: фусили, орекиете, пене, спагети

Сос Алфредо

Макарони със сос Алфредо

Необходими продукти: 8 с.л. масло; 240 мл готварска сметана; 200 г настърган пармезан; сол и черен пипер на вкус

Опитването на този класически сметанов сос с масло и пармезан е истинско удоволствие. Сосът Алфредо също е изключително лесен за приготвяне в домашни условия и може да му се насладите както самостоятелно така и с гарнитура от пиле.

Подходяща паста: фетучини

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати