Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави огретен - ръководство за начинаещи

Как се прави огретен - ръководство за начинаещи

Как се прави огретен - ръководство за начинаещи

Огретенът или още гратен е ястие на изисканата френска кухня с доста стара история. Прочутото блюдо със зачервена апетитна коричка произлиза още от ХІІ век, когато се е поднасяло като самостоятелно ястие или като гарнитура. Когато огретенът е правилно приготвен, той е с фина текстура, а вкусът му е лек. Златистата му коричка се получава заради майсторски препечената заливка.

Първоначално огретенът се е приготвял от сварени картофи, но по-късно започват да се използват всякакви зеленчуци и други съставки и затова днес под това название се разбира всяко ястие, покрито със сирене, мляко, сметана или галета и парченца масло, запечени на фурна. Огнеупорните съдове за ястието, наречени gratin, са с кръгла или овална форма.

Това, което трябва да се отбележи за огретена, е, че ефектът гратен, тоест вкусната му коричка, може да бъде получена и от соса Бешамел в различни вариации. Важното е температурата да бъде правилно подбрана, за да се усети коричката както с вкусовите рецептори. Идеалната на цвят коричка е златиста.

От какви продукти днес можем да направим огретен?

Най-често огретен се прави от зеленчуци, месо, риба и морски дарове. Прибавените сметана или мляко в соса придават вкуса, който отличава ястието, а сиренето го пази да не стане прекалено сухо. За да е сочен зеленчуковият огретен, той се реди на редове, като всеки от тях се залива със соса.

Макароните също са много подходяща основа за огретен, а добавките са според вкуса. Сосът Бешамел, доматите, маслото обикновено присъстват редовно в това вкусно блюдо с макарони.

Рецептата за начинаещ кулинар трябва да бъде максимално опростена, за да бъде успешен опитът. Класическата рецепта за огретен с картофи е най-подходяща.

Необходими продукти:

1 килограм картофи

50 г масло

300 г сирене

400 мл прясно мляко

4 яйца

Сол на вкус

Приготвяне:

Измитите картофи се сваряват с обелките. След като изстинат, се маха люспата и се режат на кръгчета.

В добре намаслена тава се реди ред от картофите и отгоре се натрошава от сиренето. Реди се нов ред картофени филийки и след него сирене, докато свършат.

С разбитите яйца, мляко и сол се заливат картофите с натрошеното отгоре сирене. Маслото се реже на парченца и се реди върху тях.

Ястието се пече в загрята на 200 градуса фурна за около половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати