За какво са полезни печените ябълки?

печени червени ябълки

Всеки знае за високата хранителна стойност и многото ползи на пресните ябълки, но малко хора смятат, че когато са изпечени, те са не по-малко полезни.

Този метод на кулинарна обработка ви позволява да съхраните много витамини и минерали в плодовете, както и да намалите тяхното съдържание на калории и да неутрализирате други отрицателни фактори. Почти всички хора могат да ядат печени плодове като храна, въпреки че, разбира се, и тук има някои ограничения.

Информацията за ползите от печените ябълки не е тайна, но мнозина пренебрегват подобни знания, лишавайки се от безопасен източник на ценни вещества. Затова диетолозите съветват всички, които са загрижени за собственото си здраве, да обърнат голямо внимание на това ястие.

За какво е подходяща печената ябълка?

Едно от предимствата на печените ябълки е приятният вкус и простотата на приготвянето им. Те могат да заменят успешно калоричните сладки изкушения. За да ги приготвите, просто измийте целите плодове, отстранете сърцевината от тях, поставете в тава и задръжте във фурната за 10 минути.

Можете да приготвите ябълки в микровълновата, въпреки че ще е малко по-дълго и ще отнеме 20 минути. Освен това някои експерти смятат, че микровълновата фурна унищожава полезните вещества, съдържащи се в ябълките и другите плодове, така че е по-добре да я използвате само за загряване на храна.

Ползите от печените ябълки са безспорни. В тях витамините и микроелементите присъстват в огромни количества: витамин С, А, К, витамини от група В, магнезий, калий, фосфор и др., Както и пектини, диетични фибри, антиоксиданти и др. Всички тези вещества от печените ябълки ще се усвояват много по-добре, отколкото от пресните ябълки, особено ако човек има проблеми със стомаха или червата.

Списъкът с полезни свойства на печените ябълки е доста широк. Те много добре почистват кръвоносните съдове от лошия холестерол и помагат да се поддържа нивото на това вещество в кръвта на приемливо ниво. Печените плодове оптимизират работата на червата и облекчават запека, както и неутрализират диарията.

ползи от червените ябълки

Те са почти безопасни за стомашната лигавица, тъй като я дразнят много по-малко от пресните плодове с голямото си количество органични киселини в състава. Но все пак не бива да ядете печени ябълки на празен стомах и в големи количества при стомашно-чревни заболявания.

Те също имат диуретичен ефект, извеждат токсините от тялото и подобряват общото състояние. Лекарите предписват диета с печени ябълки на тези, които живеят в силно замърсени райони, например в близост до големи фабрики и предприятия.

Тези плодове добре се свързват със свободните радикали, тежки метали, извеждат ги от тялото и предпазват от развитието на онкологични заболявания. Също добре потискат чувството на глад и затова помагат за отслабване.

Освен ползите, печените ябълки имат някои противопоказания. Те могат да провокират алергия или да раздразнят червата, когато се консумират в твърде големи количества на гладно. Освен това, хората с гастрит, пептична язва или висока киселинност на стомаха също трябва да ядат внимателно тези плодове под каквато и да е форма.

За тези, които пазят фигурата си, трябва да запомнят, че всякакви съставки, добавени по време на приготвянето на печени ябълки, например мед, захар, ядки и др. добавят калоричност на ястието и могат да провокират появата на излишни килограми.

Разтоварващ ден на печени ябълки

Общопризнатата полезност на печените ябълки ги прави идеален диетичен продукт. Можете да подобрите общото си състояние с тях дори за един ден, през който можете да ядете само това ястие и да пиете неподсладен чай и вода.

Една порция не трябва да надвишава 300 грама и можете да ядете пет пъти на ден. Плодовете за гладуване трябва да се приготвят без захар, мед и ядки, можете да добавите само канела или джинджифил.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати