Не мийте пилешкото месо преди готвене – вредно е!

Не мийте пилешкото месо преди готвене – вредно е!
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Суровото пиле не трябва да се мие преди готвене. Това е становище, до което стигнаха експертите след проучвания в САЩ. Според него измиването на пилето в сурово състояние повишава риска от болести и зарази, пренасяни чрез храна.

Вероятно повечето хора мислят, че чрез измиване премахват бактериите и правят месото по-безопасно и чисто за консумиране. Това до една степен би могло да се приеме за вярно. Някои микробите обаче са толкова здраво закрепени, не няма как да ги махнете и единственото, което може да направите, е да ги разнесете по цялото месо.

Суровото пиле почти винаги съдържа бактерия, която причинява диария, треска или стомашни болки и дискомфорт. Измиването му с вода, хващането му с ръце и дори потичането на собствените му сокове може да увеличи риска от разнасянето на бактерията. За да намалите тази възможност, гответе без предварително да миете месото.

Може би някои хора биха попитали дали няма някакво антибактериално средство – бял оцет или лимонов сок, с което можем да третираме месото, преди да го сложим в тенджерата.

Миенето на пилешко е вредно

Според експертите, макар да са антибактериални, тези продукти работят на принципа на водата – ползваме ги, за да измием пилето с тях и съответно крият същия риск.

Използвайте ръкавици, докато докосвате и пренасяте месото от опаковката, в която сте го купили, до съда, в който ще го готвите. Ако решите да изпечете месото, хубаво е това да стане на 180-200 градуса, защото това е температура, която убива бактериите. Ще разберете дали градусите са достатъчно високи и дали месото е толкова горещо, колкото трябва, най-добре, ако ползвате термометър за храна.

Няколко съвета за поддържане на чистота в кухнята и предотвратяване разпространението на бактерии:

- Използвайте отделнидъски за рязане на зеленчуци и месо;

- Мийте ръцете си често, когато боравите с месо, дори и да използвате ръкавици;

Не мийте пилешкото месо преди готвене – вредно е!

- Проверявайте температурата на месото, за да се уверите, че е достигнало точните градуси;

- Съхранявайте месо на долния рафт на хладилника, за да избегнете изтичане на сокове върху прясна храна;

- Дръжте студени храни върху лед, а топлите – в подходящи съдове или пособия за съхранение, като специални термо чинии, фолио или нещо друго.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати