Храни с лутеин - яж ги редовно!
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни с лутеин - яж ги редовно!

Храни с лутеин - яж ги редовно!

Храни с лутеин - яж ги редовно!

За да сме здрави, се нуждаем от хранителни вещества и микроелементи. Някои от тях се произвеждат от самия организъм, други се получават от храната. Един от тези елементи е лутеинът – пигмент каротиноид, който има благоприятен ефект върху зрението.

Лутеинът осигурява на очите кислород и минерали. Той е естествен филтър, което означава, че намалява въздействието на ултравиолетовите и сините лъчи върху ретината на окото. Той е вещество – антиоксидант, което се бори с възпалението.

Лутеинът се съдържа в ретината и колкото повече е, толкова по-остро е зрението. Пигментът спомага поддържането на здравословно зрение в продължение на много години и е профилактика на очни заболявания като катаракта и дистрофия на рeтината.

Стана ви ясно, че е особено важно този антиоксидант да е в достатъчни количества. Затова нека видим как да си го набавим лесно и в кои храни се съдържа лутеинът?

Къдраво зеле Кейл

Суровото зеле Кейл е лидер в съдържанието на лутеин, така че определено трябва да го добавите към храненията си. С него можете да приготвяте салата, която ще бъде отлична гарнитура към месо и риба.

Спанак

Този листен зеленчук освен голямо количество лутеин съдържа каротин, витамин А и С. Спанакът се добавя към салати и питателни коктейли, сервира се с месни и рибни ястия. От него се приготвят още супи, тестени изделия, дори сладкиши.

Глухарче

Руколата е храна с лутеин

Необичайна, но отлична съставка за салата, като добавите орехов и пиперен аромат на вкус към нея. Глухарчето върви добре с козе сирене, ядки, солена риба или месо.

Червен пипер

Може да се изненадате, но обикновената кухненска подправка е склад за лутеин. Подправката се приготвя от български червен пипер, който съдържа много каротеноиди. Зеленчукът се преработва в прахообразна подправка, а крайният продукт, съдържа висока концентрация на лутеин. Подправката си добавя към месни и постни ястия, супи и различни сосове.

Листа от ряпа

Листата от ряпа за източник на лутеин

Те съдържат много лутеин както в суров вид, така и след термична обработка. Листата имат необичаен вкус – леко горчив, остър и пикантен вкус. Те се използват в екзотични рецепти в Китай и Югоизточна Азия, но можете спокойно да ги използвате като гарнитура към основното ястие.

Молекулите на лутеин се срещат и в други храни: зелен грах, крес салата, царевица, брюкселско зеле и броколи. Също така най-добре лутеинът за очите се продава под формата на различни хранителни добавки и витаминни комплекси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати