Салата Цезар: Вдъхновяваща история и класика, която всеки обича

Салата Цезар: Вдъхновяваща история
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Има няколко различни версии за възникването и историята на салатата Цезар.

Какво прави салата Цезар различна?

Тя е проста, елегантна, евтина и известна. Това са някои от най-забележителните ѝ качества, но това, което наистина ни привлича към тази рецепта, е нейната автентична и вдъхновяваща история.

Мнозина са мислели, че салата Цезар се нарича така на името на великият римски пълководец, защото е била едно от любимите му ястия. Но нищо подобно.

Най-вероятното обаче е, че оригиналната рецепта е създадена от Цезар Кардини през 1924 г. По името може да се предположи, че първата салата Цезар е била сервирана в Италия, но и това не е така.

Цезар Кардини е италианец, първоначално живеещ в Сан Диего, и е бил собственик на ресторант в Тихуана, Мексико. Така първата оригинална салата Цезар е сервирана за първи път на 4 юли 1924 г. в Мексико.

Според историята на дъщерята на Цезар Кардини ресторантът бил пълен през този ден, а кухнята била почти изпразнена откъм продукти. Затова Цезар Кардини решил да сервира ястие от останалите налични в кухнята съставки и за да добави някаква драматичност към ситуацията, той решил да сглоби салата пред клиента.

Продукти за Салата Цезар

Той създал салатата от продукти, които имал под ръка: остатъци от предишни дни - маруля, яйца, италианско сирене, малко лимони и сух хляб. Смесил всички всички тези съставки и ги поставил в купа, към която по-късно добавил сос, който приготвил бързо, вдъхновен от стара семейна рецепта, с която майка му го отгледала като дете във време на недоимъци в Италия.

След като решил проблемите с ястията, Цезар сервирал салатата на гостите си, карайки ги да повярват, че те дегустират звездното ястие на ресторанта - и те повярвали! Гостите били омагьосани с тази вкусна рецепта, дотолкова, че тя се превърнала в успех от този ден. От този момент ястието придобило слава на ресторанта, както и в западната част на града, където ресторантите скоро започнали да го копират.

Тайната на успеха на това ястие се дължала на неговия дресинг - соса му. Така през 1938 г. Кардини се преместил в Лос Анджелис и започнал да бутилира дресинга, докато най-накрая не го патентовал и го пуснал на пазара чрез своята компания Cardini Foods в Кълвър.

Другата версия сочи, че именно дама на име Беатрис Сантини е измислила тази салата в Австрия през 1918 г. Сантини и Кардини никога не са се срещали, връзката между тях е синът на Беатрис Ливио, който емигрирал в Тихуана и намерил работа в ресторанта на господин Кардини. Един ден клиент нахлу в кухнята на ресторанта точно по времето, когато Ливио похапвал от салата, която майка му, г-жа Сантини, го била научила да приготвя. Той попитал дали може да опита малко от това. Клиентът го харесал толкова много, че седмица по-късно салатата Цезар вече била включена в менюто на ресторанта.

Първоначално салатата е била изцяло вегетарианска, но по-късно възникват много варианти, породени и съобразени с вкуса и предпочитанията на различните клиенти.

Салата Цезар

Класическата салата Цезар е била приготвена от листа от маруля Романеско, поднесена с цяло яйце, варено за една минута в гореща вода, ситно нарязан чесън, крутони от стар хляб, препечени в тиган с чесън и олио, няколко капки сос Уорчестър и лимонов сок. Всичко било това поръсено с настърган пармезан.

Днес много ресторантьори са включили в менюто си салата Цезар с много вариации, с добавяне на пилешки гърди, печени на скара, скариди, червена риба, аншоа, омари, гъби.

Салатата трябва да се консумира веднага след приготвянето ѝ.

Това е част от историята на тази великолепна салата, а сега е ваш ред да повярвате на г-жа Сантини или на господин Кардини. Кой всъщност е създателят на салатата Цезар? Това е една вдъхновяваща история, послужила на соса Цезар да се превърне в един от най-автентичните и популярни в света.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати