Лечебните свойства на есенните плодове и зеленчуци

есенни плодове и зеленчуци

Всеки сезон има своето очарование с даровете на природата. Лятото е характерно с най-голямо разнообразие на плодове и зеленчуци, но наближаващата есен също има какво да предложи като избор.

Предстоящият сезон е богат на вкусни и полезни продукти и можем да се възползваме от лечебните им свойства. Да видим кои продукти какво предлагат. В следващите редове вижте лечебните свойства на есенните плодове и зеленчуци:

Тиква

тиквата е много полезен есенен зеленчук

Тиквата е един от най-полезните продукти. Магнезият, калият, калцият, фосфорът и натрият я нареждат сред топ предложенията за есенния сезон. Сред другите вещества, които заслужават внимание, са витамините - А, С, група В, РР. Изключително ценен е витамин К, който не се среща в останалите плодове и зеленчуци.

Печена, тиквата е не само вкусна. Тя има незначително калорийно съдържание и това я прави незаменим продукт при диетите за сваляне на тегло.

Ябълка

Един от най-мощните антиоксиданти - флаваноидите се откриват в ябълката. Затова при инфекции и алергии, както и при есенни простудни заболявания този плод е добър избор.

Джинджифил

Джинджифилът е отлично есенно средство за защита, защото дава приятна топлина. Помага при простудни заболявания и облекчава стреса. Джинджифиловият чай действа ободряващо.

Круша

крушата е много полезен есенен плод

Фибрите в нея са в отлично количество и това я прави много полезна. Есенният плод съдържа и много енергийни вещества. Фруктозата, глюкозата, лимонената и ябълчената киселина, както етеричните масла и пектинът придават специфичния аромат и вкус на крушата. Богата е и на витамини от група В. Калият е минералът с най-високо съдържание в плода.

Чесън

Това е топ природното лекарство у нас. Алицинът в него се бори с всякакви видове вируси и бактерии. Понижава холестерола и пази от рак.

Червена боровинка

Най-доброто средство срещу бъбречни и чернодробни инфекции е червената боровинка. Съдържа антиоксиданти, фибри и витамини, най-вече витамин С.

Червена чушка

Витамин С в червената чушка е в невероятно количество. Ако се консумират в суров вид, витаминът ще бъде приет на сто процента, защото при топлинна обработка се губи от него.

Червено цвекло

Бетаинът в него подпомага сърдечната дейност и черния дроб. Грижи се за нивата на холестерол.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати