По-полезни храни, с които да замените бялата захар

По-полезни храни, с които да замените бялата захар

Голяма част от хората сме привърженици на сладките захарни изделия. Макар да знаем, че захарта е вредна, просто не можем да се откажем от нея.

Добрата новина е, че не е нужно да се лишаваме от сладкото, за да спрем захарта. Можем да си набавяме този любим вкус по други естествени и много по-здравословни начини.

Захарта съдейства за трупането на излишни калории, които се превръщат в килограми, за разваляне на зъбите, за повишаване риска от диабет и други сериозни заболявания.

Ето с какви по-полезни храни можем да заменим бялата захар, която бавно тормози здравето ни.

1. Кленов сироп

Придобива се от кората на кленовото дърво, има кехлибарен цвят и мек сладък вкус, в който може да се усети дъх на дървесина. Кленовият сироп не съдържа вредни съставки.

2. Мед

Става дума за чистия натурален мед, който е естествен подсладител, снабдяващ организма с витамини и други полезни вещества. Освен като добавка към разни сладкиши медът се ползва и като лечебно средство срещу редица кожни проблеми.

3. Меласа

Меласата заменя бялата захар в рецепти

Това е сироп от захарна тръстика, който съдържа изобилие от желязо. Една лъжица на ден може да подсили имунитета.

4. Стевия

Това е сладко растение, което не вирее по нашите ширини, а в Бразилия и Парагвай. Все пак тук също можем да го открием, но под формата на малки прахчета или таблетки, разтворими в течност, листа и семена. Това е естествен подсладител, който може да добавим както към напитки, така и към сладкиши и някои ястия.

Стевията е алтернатива на бялата захар

5. Кафява захар

Тя е по-полезна от бялата, тъй като съдържа по-малко захароза. Смята се, че организмът усвоява натурална кафява захар по-бързо.

6. Фурми

Пастата от фурми е по-полезна от захарта

Те са изключително сладък плод, който се използва за подслаждане на торти, сладкиши, смутита, кремове и т.н. Ако ги използвате като сладка добавка, пасирайте паста от фурми и прибавете към изделието си. Може да се консумират и в сурово състояние.

7. Кокосово мляко, сметана и захар

Кокосовото мляко се извлича от кокосовите орехи, докато все още не са узрели. То е богато на витамини, фибри и минерали, сред които магнезий, калций, желязо и т.н. Що се отнася до кокосовата захар, тя е достатъчно сладка, но с по-лек аромат. По-полезна е от бялата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати