gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от консумацията на хикама

Здравословни ползи от консумацията на хикама

мексикански плод хикама

Хикама е мексикански плод, който притежава множество полезни свойства и помага за облекчаване на едни от най-често срещаните заболявания. Отвън е златисто-кафяв, а отвътре – бял. Вирее на топло, не обича студените места, ето защо освен в Мексико, може да го срещнете и в южните части на Азия и Филипините. Процесът на узряване е дълъг.

Има лек, сладък вкус, хрупкав е и изобилства от нишесте и полезни за здравето елементи. Именно благодарение на тях плодът се ползва като превантивна мярка срещу редица проблеми. Причислява се към групата на въглехидратните храни. Беден е откъм мазнини, но богат на фибри, минерали, витамини, протеини, цинк, магнезий, мед и други.

Хикама е нискокалоричен плод, подходящ за ежедневна консумация. Благодарение на съдържанието си на антиоксиданти, забавя процеса на стареене, намалявайки оксидативния стрес.

хикама

Нека видим какви здравословни ползи носи за организма консумацията на този екзотичен плод:

1. Понижава риска от рак на дебелото черво – витамини С и Е, както и наличието на бета-каротин в плод, служат като превенция срещу страшната болест. Веществата унищожават свободните радикали и ограничават растежа на раковите клетки. Към елементите се присъединяват и фибрите, които също оказват положително въздействие срещу заболяването.

2. Грижи се за сърцето – фибрите в съдържанието на плода съдействат за намаляване нивата на холестерола. Това подпомага функционирането на черния дроб, жлъчката и сърцето. Калият в състава на хикама регулира кръвното налягане и намалява риска от инфаркт. Плодът влияе положително върху кръвния поток в тялото.

ползи от хикама

3. Стимулира доброто храносмилане – тук отново фибрите имат ключова роля. Те съдействат за правилното функциониране на червата, облекчават запека и действат успокояващо на стомаха.

4. Съдейства при свалянето на излишно тегло – както споменахме, хикама е нискокалоричен плод. Именно затова, нейната консумация е съвсем безобидна за килограмите. Богатото съдържание на фибри превръща плода в питателна и лесно усвояваща се от организма храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати