Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да познаете качествените плодове и зеленчуци – признаци и особености

Как да познаете качествените плодове и зеленчуци – признаци и особености

ХрисиХриси
Новак
14717
качествени плодове и зеленчуци

Когато отидете на пазар или в голям супермаркет, предлагащ плодове и зеленчуци, сами избирате кои да сложите в кошницата си. От правилния ви избор зависи качеството на ястието, което ще сготвите с тях по-късно. Всяка домакиня се стреми към най-добрите продукти, но често греши в преценката си и взима такива, които са на прага на разваляне или пък недостатъчно узрели. Ако ви се е случвало, не сте единствени.

Нека видим признаците на качествените плодове и зеленчуцикак да познаем добрия зарзават?

Авокадо – хубавото узряло авокадо е тъмнозелено на цвят, по-меко, но не прекалено. При упражняване на лек натиск трябва да усетите мекота. Хубавото при този плод е, че ако вземете неузряло авокадо, може да оставите за няколко дни на кухненския плод. Така то ще стане перфектно за гответе и хапване.

Ананас – той трябва да е жълт, със зелени листа и кафяви върхове. Червеникавите плодове не са годни за консумация. Добрият ананас има апетитен сладък аромат.

Грах – узрелият грах има шушулка в наситен зелен цвят и с леко влажен вид. Опитайте да я прегънете на две и ако не се пукне, значи зеленчукът е стар.

Гъби – твърди, бели и чисти. Повърхността им трябва да е гладка.

Диня – при нея обикновено е най-трудно. По повърхността не трябва да има следи от наранявания. Райетата трябва да се виждат ясно. Най-хубавата диня е тази със среден размер и тегло.

Домати – нито прекалено твърди, нито много меки. Приятен розов до наситено червен цвят, със свежо леко ухание. Без наранявания, разбира се.

хубави домати

Зеле – листата трябва да са нито много меки, нито прекалено твърди. Да бъдат с един и също цвят, без петна и следи.

Кайсии – плодът трябва да е здрав, без драскотини. Не трябва да бъде мек. Нормално е да има червеникави или жълти оттенъци. Хубавите кайсии са сухи.

Картофи – най-подходящи за готвене за кафяви картофи със среден размер, без вдлъбнатини, петна или драскотини.

Краставици – качествените продукти не са набръчкани, а еластични и гладки. Цветът е яркозелен. Избирайте по-тънките до средни краставици.

Лимон – хубав жълт цвят по цялата повърхност. Не трябва да има нито издути, нито вдлъбнати места. Трябва да е бъде нито много мек, нито много твърд. Тежките плодове имат повече сок.

Лук – твърд и сух, хубавият лук е с ярки външни пластове, без драскотини и петна, и с характерния си наситен аромат.

Нар – колкото по-червен, толкова по-добре. Не трябва да има драскотини и кафяви оттенъци. Хубавият нар е твърд, гладък и няма аромат.

Патладжан – тежък, гладък и лъскав, с хубав тъмнолилав цвят. Не трябва да има пукнатини и драскотини.

хубави патладжани

Пъпеш – ароматът е от ключово значение и тук. Той трябва да се усеща от далеч. Що се отнася до плода, трябва да е с груба повърхност и да тежи. Ще разберете, че е узрял, ако чуете кух звук, щом почукате по кората му.

Репички – гладки и твърди, без петна и напуквания. Може да се изхитрите и да се насочите към връзка репички, по която още има листа. Те ще ви покажат колко пресен е зеленчукът.

Сливи – трябва да са гладки, с равномерно разпределен цвят, без петна и драскотини.

Тиква – узрелите тикви имат сухи стъбла, леко синкава кора и никакви дефекти. Трябва да са твърди. Избирайте малки или средни като размер.

Тиквички – гладки, в един цвят, без следи и напуквания. И тук размерът има значение – вземете си тиквички не по-дълги от 15-20 см.

Чесън – сухи глави с големи скилидки – това е хубавият чесън. Ако видите зелени петънца или много люспи, значи зеленчукът все още не е добре узрял.

Ябълки – хубавата ябълка си личи. От нея се носи приятен аромат, има гладка повърхност, без петна и драскотини, и наситен цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest