Най-добрите 7 коктейла според честотата на поръчване

приготвяне на коктейл

Представата за перфектна почивка включва шезлонг на плажа на екзотичен остров с бистра вода, галещ ситен пясък и коктейл с прословутото чадърче в ръка. Коктейлите са неизменната напитка при всяка лятна почивка, но пристрастеността към омагьосващите разнообразни вкусове и освежаващите съставки правят тази напитка търсена по всяко време и във всеки бар или заведение за хранене.

Какво представлява коктейлът?

Буквалният превод от английската дума е петльова опашка и представлява богато разнообразие от смесени различни продукти, най-вече напитки. Разнообразието от коктейли е толкова голямо, че се делят на алкохолни и безалкохолни, топли и студени и още много други класификации.

Коктейлите с алкохол имат като основа някакво питие с алкохолен градус - вино, вермут, ликьор и други. Тези без алкохол се правят на основата на мляко, зеленчуци или плодове. В топлите има някаква топла напитка като кафето например, а в студените - ледени кубчета.

Какво ще бъде съотношението на отделните съставки определя вкуса на коктейла и затова строго се следва предписанието. В какъв ред ще се прибавят отделните съставки обикновено не е от първостепенна важност, но ако има изискване да се следва някакъв ред, това се упоменава в рецептата.

За да се направи наистина добър коктейл е необходимо оборудване. Има специални чаши за смесване, шейкърът се ползва задължително при повечето рецепти, а също и специални лъжички. Чадърчета, пръчици и друга украса присъства при много от тях.

Името на всеки коктейл се дава от неговия автор, като се избират най-често такива, които извикват асоциации за екзотика и приключения на плажа.

Най-често хората поръчват следните седем коктейла в световен мащаб:

Олд Фешън

коктейл олд фешън

Челното място на тази напитка е неизменно вече няколко години. Бърбънът и няколкото капки ангостура битер с кубченце захар и вода явно е неустоима наслада за широк кръг почитатели на коктейлите.

Негрони

Още един прост коктейл, който явно има верни почитатели. Джинът, вермутът и италианският ликьор, с гарнитура от портокалова кора е коктейлът, класиран на второ място.

Маргарита

Може бе най-известният коктейл в света заема призово място сред предпочитанията. Тук господства текилата, а добавките са портокаловият ликьор и сокът от лайм. Чашката трябва да има сол по ръба си.

Космополитън

коктейл космополитън

Един популярен сериал направи този коктейл също известен. Или може би водката, ликьорът, лимоновият сок и сокът от червена боровинка са се оказали неустоимо изкушение на много хора. Каквато и да е причината, този коктейл има своето място в предпочитанията.

Мохито

Известното мохито е създадено от смесването на белия ром, ментата, бялата захар, лайма и содата. Няма как напитката да не бъде достойна за челните места, след като Хемингуей го е предпочитал пред всички други.

Уиски сауър

Ясно е, че уискито ще е основна съставка още по името. Какво друго? Другите съставки са съвсем прости - лимонов сок и захар.

Московско муле

Няма как водката да не присъства в коктейл с такова име. Лимоновият сок, газираната вода, плодът лимон и джинджифилът са останалите елементи, които се смесват, за да се получи напитката със забавно име.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати