Вода от Лурдес в кулинарията - какво е и как да я приготвим?

Вода от Лурдес в кулинарията - какво е и как да я приготвим?

Известната вода от Лурдес e обикновена вода, за която се смята, че притежава чудодейни лековити свойства. Тя извира в Santuario De Lourdes във Франция, комплекс от религиозни сгради с няколко базилики, посветени на култа към Дева Мария. Католическата църква смята, че на това място се я явявала пред очевидци светицата и оттам и чудодейната сила на водата, която извира от това място.

В тази статия обаче ще говорим за една друга течност със същото име и на нея ще обърнем повече внимание. Дали тя е толкова чудодейна като едноименната, преценете сами.

Вода от Лурдес в кулинарията - какво е и как да я приготвим?

Всичко започва през 60-те години, когато в баското градче Гетария човек на име Педро Арреги създава Катедрала на рибата. По това време тамошните селца и градчета са се посвещавали основно на риболов и това за тях е било религия и изкуство - от улова, до приготвянето на самата риба.

След някои реформи на т.н. Катедрала, през 88-ма година отваря врати ресторант Елкано, такъв, какъвто съществува и до днес.

Той бързо набира популярност и е посещаван и възхваляван от клиенти и критици от всякакъв тип - от най-обикновени, до най-изискани и претенциозни.

Не след дълго ресторантът печели и своята първа звезда Мишлен. Неговите риби на скара и най-вече калканът имали нещо уникално и различно, което не се срещало никъде другаде, и това не било само качеството на прясната риба.

Педро Арреги не изневерил на старата традиция, по която се приготвяла рибата в тази област в стил Орио, но заедно с неговата съпруга измислили и приложили тайна съставка, с която белязали своя собствена индивидуалност. Когато го питали коя е неговата тайна, той загадъчно отговарял - Вода от Лурдес, поглеждайки своята съпруга съучастнически.

Вода от Лурдес в кулинарията - какво е и как да я приготвим?

Не издавали какво съдържа въпросната вода до смъртта си.

Синът на Педро - Айтор, поема бизнеса след смъртта на баща си и заедно с прекрасния си екип и до днес продължават да готвят по традицията наложена от неговите родители.

Айтор обаче разкрива дълго пазената тайна на така известната загадъчна съставка и в интервю обяснява, че всъщност водата от Лурдес в тяхната кухня представлява вид марината, дресинг, с който освен че рибата се хидратира, докато се пече, а и накрая се залива при поднасяне.

При калкана например се получава наистина магия, защото желатинът в тази риба и соковете и се смесват с дресинга и става нещо приказно. Всъщност самата риба, правилно сготвена, прави магията, а не толкова "тайната съставка".

В познатият за зоната стил Орио се използва киселина за заливане и това е оцет, Педро Арреги обаче слагал смес от цитруси вместо традиционния оцет. Сокове от лайм, лимон, портокал и грейпфрут обгръщали с допълнителен аромат рибата.

Понякога гениалните неща са всъщност много прости.

Вода от Лурдес в кулинарията - какво е и как да я приготвим?

Ето че и ние в домашни условия лесно можем да си приготвим вода от Лурдес и да сготвим с нея калкан или друга бяла риба. Дори не е нужно да бъде задължително на скара, а може и на тиган или във фурната.

Смесваме прясно изцедени цитрусови сокове със зехтин и сол и мажем рибката, докато се пече. След това запържваме в малко зехтин чесън на филийки заедно със сухо люто чушле. Наливаме още цитрусов сок и щом кипне, поливаме готовата риба.

Опитайте и вие и усетете магията на тази дълго пазена тайна.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати