Храни, които ще подобрят здравето на дебелото черво

Храни, които ще подобрят здравето на дебелото черво

малините помагат за здравето на дебелото черво

Правилното храносмилане е ключово за здравото тяло, а дебелото черво е от съществено значение за този процес. Дебелото черво е последната спирка на храносмилателната система, тъй като извежда отпадъците от тялото след като абсорбира хранителните вещества от консумираната храна.

Има множество заболявания, свързани с нездравословното състояние на дебелото черво. Въпреки това е напълно възможно да да поддържате доброто здраве на дебелото черво, чрез включване на някои храни към диетата си.

В тази статия сме подбрали 6 храни, които ще веднага след като започнете да консумирате ще подобрят здравето на дебелото ви черво.

Малини

Фибрите са много важни за състоянието на дебелото черво. Всички знаем, че много плодове са богати на фибри. Въпреки че можете да си набавите фибри от ябълки, боровинки или портокали, малините са един от най-добрите източници на фибри, съдържащи около 8 г фибри на 120 г малини. Можете да им се насладите както в сурово състояние, така и под формата на малиново сладко.

Леща и боб

бобови култури

Лещата и бобът също са добър избор за храна с високото съдържание на фибри. Търсите подходяща рецепта за обяд или вечеря? Супите и яхниите са вкусни и засищащи начини да включите бобовите култури в диетата си. Отлични храни за подобряване здравето на дебелото черво.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа активни бактерии, които помагат за балансиране на добрите и лошите бактерии за поддържане на добро цялостно стомашно-чревно здраве. Освен това, то е с високо съдържание на калций, който намалява риска от заболявания на дебелото черво.

Кафяв ориз

кафявият ориз има много фибри

Може би сте чували, че кафявият ориз е по-питателен от белия ориз, но знаете ли, че той може да ви помогне и да предпазите дебелото си черво? Кафявият ориз и другите пълнозърнести храни намаляват риска от появата на рак на дебелото черво. Кафявият ориз също е чудесен източник на фибри.

Сьомга

Почитатели сте на морските дарове? Според някои проучвания, омега-3 мастните киселини, които се съдържат в голяма част от рибите, могат да намалят възпалението и да подобрят функцията на клетките на дебелото черво.

Придържането към разнообразна диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и риба несъмнено ще ви помогне за поддържането на дебелото ви черво в идеално здраве.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати